Harper's Bazaar Srbija

Madame X: Prva ikada slip haljina

Zašto je delo Johna Singera Sargenta, najkontroverznija slika 19. veka?

Zašto Madame X, Johna Singera Sargenta, važi za najkontroverzniju sliku svog vremena? Ne zbog tehnike slikanja, niti subjekta koji je prikazan, već zbog neobične haljine koju Madame x nosi. Skandal koji je nastao nakon predstavljanja slike, uništio je reputaciju slikara. Ali na duže staze, uvrstio ga je u jedne od najcenjenijih umetnika, čiji je uticaj na modu i kulturu neosporiv. Iz ugla današnjice, ovaj portret ne deluje kontroverzno. Međutim ako se postavimo u društvene norme 19. veka, možemo uvideti zašto je javnost toliko burno reagovala.

John Singer Sargent bio je američki umetnik, smatran vodećim portretistom svoje generacije. Sargent je najpoznatiji po svojim briljantno izrađenim portretima kasnoviktorijanskog i edvardijanskog perioda. Njegov rad često analiziraju kako istoričari umetnosti, tako i poznavaoci mode. Sargentove vrhunske portrete ističe velika posvećenost reprodukciji delikatnih tkanina, kojima su njegovi subjekti ogrnuti.

Madame X

Madame X

Portet Madame X prikazuje mladu damu Virginie Amelie Avegno Gautreau, suprugu poznatog francuskog bankara. Madame Gautreau, bila je poznata u Parizu  po svom istančanom i umetničkom izgledu. Sargent se nadao da će poboljšati svoj ugled slikajući i izlažući njen portret. Međutim na Salonu 1884. godine, portret je primio više podsmeha nego pohvala. Razlog skandala bila je upravo crna satenska haljina,  koja krojem liči na današnje slip haljine.  U originalu haljina je naslikana sa opuštenom bretelom koja pada preko ramena. Otkrivenost i senzualnot modela haljine, šokirala je tadašnju patrijarhalnu javnost. Sargent je od sramote morao da prepravi sliku, i odbijao je da je proda više od 30 godina. Kada je na kraju prodao delo Metropolitenu, komentarisao je: „Pretpostavljam da je to najbolje što sam uradio”, ali je zatražio da Muzej prikrije ime modela.

Sargent i moda

Ove godine proslavlja se delo John Singer Sargenta, izložbom ,,Sargent and Fashion” u Tate Muzeju, u Londonu. Postavku čini 60 slika, dobavljenih iz Muzeja i privatnih kolekcija širom sveta. Određene portrete prate originalne haljine, koje su prikazane na slikama. Ova izložba baca novo svetlo na proslavljena dela Johna Singera Sargenta. Istražuje se kako je radio poput stiliste kako bi oblikovao imidž osoba koje je slikao. Sargent je modu koristio kao moćno sredstvo za izražavanje identiteta i ličnosti. Ova inovativna upotreba kostima bila je centralna u njegovom umetničkom radu. Upravo su te smele modno-stilske odluke omogućile da izrazi svoju umetničku viziju.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije