Harper's Bazaar Srbija

Od srca do ruku: Modna izložba kuće Dolce & Gabbana

Šta je inspirisalo jednu od najuticajnijih modnih kuća današnjice?

Dolce & Gabbana

Izložba ,,Od srca do ruku: Dolce & Gabbana” prostire se na više spratova raskošne Pallazo Reale u Milanu, i slavi jedno od najuspešnijih modnih partnerstava između kreatora, Domenico Dolce i Stefano Gabbana. Od kristalne haljine koja blista u prozračnoj sobi kitanjastih ogledala, preko sukoba boja sicilijanske keramike, sve do crkvenih mozaika i opere. Nova izložba naglašava italijansko zanatsko umeće, koje je inspirisalo jednu od najuticajnijih modnih kuća današnjice.

dolce & gabbana

Izložba ,,Od srca do ruku” govori o verovanju da nas moda može preneti u jednu sasvim novu realnost. U svet snova i fantazije. Pored osvrta na remek dela modne kuće Dolce & Gabbana, izložba služi da osvetli Italiju, rodnu zemlju modnih dizajnera. Domenico Dolce i Stefano Gabbana, upoznali su se u Milanu 1980-ih, gde su par godina kasnije pokrenuli svoj poznati brend. Estetika modne kuće Dolce & Gabbana prvenstveno je inspirisana rodnim mestima kreatora, Milanom i Sicilijom.

Dolce & Gabbana

Ovom prilikom Palazzo Reale pretvorena je u seriju slika, gotovo operske ekstravagancije, ukorenjene u emociji i ljubavi, koje su italijanske zanatlije prevele u izuzetne, ručno izrađene komade.

Izložba se sastoji od 10 poglavlja, u kojima su predstavljene namenske instalacije. Prva prostorija inspirisana je sjajem Scuola Grande di San Rocco, jednog od najpestižnijih italijanskih centara umetnosti i kulture, u kojoj se nalaze najbolje Tintorentove slike.

dolce & gabbana

Dizajnirana kao savremena sala ogledala, sledeća prostorija slavi poznatu venecijansku staklariju sa haljinama i pelerinama ukrašenim aplikacijama cveća, ručno izrađenim u staklu.

Dolce & Gabbana

Zatim sledi prostorija posvećena Viskontijevom filmu iz 60-ih godina, Il Gattopardo. Film je smešten u turbulentnoj Italiji 1860. i dokumentuje raspadanje aristokratskog sveta, usled nadolazeće moći buržoazije. Balska dvorana Palazzo Valguarnera-Gangi, u kojoj je sniman film, pažljivo je rekreirana do najsitnijeg detalja. Glavni fokus prostorije je na veličanstvenoj haljini, inspirisanoj filmom.

Kustos izložbe je istoričarka mode, Florence Müller. Ona je predhodnih godina sastavila izložbe renomiranih modnih kuća ,,Dior: Od Pariza do sveta”, ,,Yves Saint Laurent: Retrospektiva”, i drugih.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije