Harper's Bazaar Srbija

#slušajpažljivo: Muzika koju ne bi trebalo da propustite

Harper's BAZAAR predstavlja #slušajpažljivo albume i singlove koji ne smeju da prođu ispod vašeg muzičkog radara.

Albumi

MGMT Loss Of Life
(Mom + Pop)

Andrew VanWyngarden i Ben Goldwasser, kao MGMT, za nešto više od dvadeset godina postojanja objavili su pet studijskih albuma. Neko bi rekao: samo? No, to je ipak savršena mera u svetu artističkog doživljaja i prezentovanja rokenrola. MGMT se oglašavao po potrebi, shodno osećaju, prepuštajući se talasima ideja i razmišljanja koje želi da podele sa svetom. Peti studijski album Loss Of Life blizak je senzibilitetu njihovih najuspešnijih izdanja s početka karijere Oracular Spectacular i Congratulations. Nakon navedenih albuma, MGMT je prestao da mari da li će ponoviti uspehe hitova poput Time To Pretend ili Kids, fokus stavlja na koncept i melodiju. Upravo iz tih pozicija, našim emocijama vešto manipuliše sadržaj albuma Loss Of Life. Bend MGMT je majstor savremenog psihodeličnog roka i popa. Pored toga što ćemo u zvuku albuma prepoznati skrivene poruke iz prošlosti – od Beatlesa i Bowiea, preko Smithsa, plejade novoromatičarskih senzacija osamdesetih, do Becka ili sastava Spiritualized ‒ album Loss Of Life je jedinstven u svojoj svestranosti i subverzivnosti.

DAYMÉ AROCENA Alkemi
(Brownswood Recordings)

Rođena u Havani, Daymé Arocena je stekla epitet najbolje mlade kubanske pevačice. Peti studijski album Alkemi čine pesme koje je Daymé napisala 2019. godine, u periodu preseljenja u Toronto. Putovanje ju je zateklo u trenutku globalne pandemije, pa je duži vremenski period morala da provede u strogoj izolaciji. Tada je slušala mnogo različite muzike. Uticaji neosoula, modernog R&B-ja, trapa, savremenog popa, doveli su ovu veoma talentovanu umetnicu u situaciju da se albumom Alkemi rastereti afrokubanskog muzičkog nasleđa, odnosno da ga na svoj način modernizuje. Alkemi je egzotična i nesvakidašnja pop ploča, obasjana suncem i ritmovima dalekih destinacija plavo-žuto-zelenih nijansi.

GALLAGHER AND JOHN SQUIRE Liam Gallagher John Squire
(Warner Music UK, Mascom)

Doajeni brit-pop scene, krajem prošle godine rešili su da rade na zajedničkim pesmama, tada bez jasnog cilja. Sešni su donosili obilje zanimljivog sadržaja, pa je bilo jasno da će rezultat biti kompletan album. Glas benda Oasis i gitara grupe The Stone Roses dovoljno su jake reference za velika očekivanja. Album dua Gallagher Squire krenuo je od tačke u kojoj su, pojedinačno, njihovi matični bendovi svojevremeno stali. Razvijajući se potom decenijama, zasebno kao autori, tačka susreta je bila pitanje trenutka a njoj (konačno) svedočimo. Muzika i produkcija inspirisani su najlepšim albumima artista kao što su The Faces, Sex Pistols, Roxy Music i Jimi Hendrix. Nasuprot zvuku s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, Liam i John su se pojedinim pesmama odužili svojim saborcima iz devedesetih. Pre svega, očekivano, sastavima The Stone Roses i Oasis, ali i bendovima kao što su The Charlatans i Primal Scream. Album Liam Gallagher John Squire definitivno pruža očekivano supersonično zadovoljenje, što ga, između ostalog, čini jednim od najvažnijih izdanja ove godine.

WAITING IN THE SKY (BEFORE THE STARMAN CAME TO EARTH) David Bowie
(Warner Music, Rhino, Mascom)

Tokom aprila obeležavamo Record Store Day (Svetski dan nezavisnih prodavnica ploča). Tim povodom, u Čumićevom sokačetu u Beogradu upriličen je celodnevni muzički program. Jedno od veoma posebnih izdanja sa oznakom RSD 2024 je album na kom su zastupljeni raritetni snimci, nastali 15. decembra 1971. Tokom te sesije zabeležene su pesme koje će se kasnije naći na Bowievom legendarnom albumu The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Četiri pesme sa ovog izdanja nisu ušle u finalnu verziju albuma i do sada nikada nisu bile objavljene. Neprocenjivo!

Singlovi

BEYONCÉ Texas Hold ‘Em / 16 Carriages (Parkwood, Columbia, Menart)

Na vrhuncu ekstremne dominacije koleginice Swift, Queen Bee objavljuje dupli singl inspirisan – kantrijem. Voilà! Beyoncé može sve! Njen suolful glas kantri izdiže na viši nivo. Odrastala je u Teksasu i odmalena je bila izložena toj vrsti muzike. Zašto je izabrala baš ovaj trenutak, ovu godinu da se predstavi baš u ovom svetlu? Da li i u kojoj meri u tome postoji neka politička konotacija? Moguće odgovore pružiće nam sadržaj albuma Act II.

KINGS OF LEON Mustang (LoveTap, Capitol, Universal Music Serbia)

To su ti momci ‒ njih četvorica, braća Followill u najavi devetog studijskog albuma Can We Please Have Fun. Singl Mustang je efektna posveta životu u gradu sa upečatljivim rifom, odličnim tekstom i sjajnim refrenom.

ST. VINCENT Broken Man (Total Pleasure)

Oduvek sam St. Vincent doživljavao kao Kate Bush za 21. vek. Naravno, mnoge pevačice možda više od nje zaslužuju taj epitet, prvenstveno zbog vokalne ekspresije. Nju, doduše, St. Vincent nikada nije imala. Međutim, nije samo tajna u boji glasa, mnogo je više u umetničkom biću. Ta doza razgoropađenog i često teško kontrolisanog umetničkog ludila element je koji St. Vincent čini jedinstvenom pojavom na nezavisnoj rokenrol ceni. Singl Broken Man isijava sve to, vožnja je brza, a kočnice ne rade.

Foto: Promo

Tekst: Uroš Milovanović

Najnovije