Da li je ovo najspektakularnije železničko putovanje u Evropi?

U jednom trenutku postojanja sveta, vozovi su bili najmoderniji i najglamurozniji način putovanja...

Dame i gospoda u svojoj najboljoj svečanoj odeći, uživali su u slikovitim putovanjima, pijuckajući šampanjac, kao da se nalaze u najprestižnijem noćnom klubu. Danas, putovanja vozom postala su uobičajena pojava, koja je izgubila dozu svog glamura. Ipak, iako su parne lokomotive izgubile u bici sa električnim, privlačnost putovanja vozom i otkrivanje veličanstvenih krajolika naše planete definitivno pobeđuje u svakom pogledu.

Upravo to je slučaj sa vozom koji ide od Osla do Bergena. Kao više od puke veze između dva norveška grada, ovo putovanje je neverovatno i posebno iskustvo, ispunjeno fascinantnim prirodnim čudima i netaknutim pejzažima od kojih zastaje dah, a srce preskače jedan otkucaj. 

Gde vas vodi voz iz Osla do Bergena?

Bergensbanen kreće iz Centralne stanice Oslo nekoliko puta dnevno. Na putovanju, koje u proseku traje sedam sati, železnička pruga velike nadmorske visine prati visoravan Hardangervida, usput prolazeći pored pejzaža koji oduzimaju dah. Vide se zelene doline, jezera, guste šume, planine pokrivene snegom, vrtoglavi vodopadi, vijugave reke i ukupno 180 tunela pre nego što voz dođe na krajnju destinaciju.

Kada poći na to putovanje?

Nema pogrešne sezone za ovo putovanje od 500 kilometara. Jesen donosi živopisne boje lišća. Zima pruža neverovatne snežne prizore. Proleće baca sjajnu i zelenu čaroliju na sela. I samo razmišljanje o letnjem suncu koje se odbija od ledničkih jezera pokreće našu želju za putovanjima.

Kako rezervisati karte?

Karte možete kupiti do 90 dana unapred na veb stranici. Što se tiče izbora sedišta, obe strane voza nude pogled na razne pejzaže. Ako želite fotografije koje će garantovano izazvati ljubovomu na Instagramu, preporučljivo je rezervisati mesto na levoj strani (prema jugu). Karta u jednom smeru košta oko 43 dolara – zavisno od klase i vremena rezervacije. 

Izvor: PureWow

Pročitaj još iz kategorije Putovanja & zabava