Harper's Bazaar Srbija

Februarski kulturni vodič: Top događaji i preporuke

Filmovi, knjige, muzika...

Februar je mesec koji nudi raznovrsne kulturne sadržaje, pa iskoristite priliku da obogatite svoje slobodno vreme nekim interesantnim događajem. Naši predlozi vas čekaju u nastavku teksta.

MODNE KUĆE

Sve o ekstravagantnim domovima kreativnog direktora kuća Chanel i Fendi možete pročitati u novoj monografiji Karl Lagrefeld: A Life in Homes. „Kuće su nam neophodne, kao i odeća koju nosimo,“ jednom prilikom je izjavio Karl Lagerfeld. „Arhitektura stimuliše modu.“ Dizajnerov apetit za dekoracijom enterijera je predmet nove knjige Karl Lagrefeld: A Life in Homes (izdavač Thames & Hudson) koja čitaoca vodi na putovanje, od prvog stana Lagerfelda u Parizu, nadahnutog Art Deco epohom, ekstravagantne vile iz 18. veka u kojoj je kasnije živeo, pa do glamurozne kuće u Monaku i vile u Hamburgu. Iako su sve one bile prepune umetničkim delima i umetninama, knjiga daje osvrt na Lagerfeldovu pasiju ka funkcionalnosti. Čuveni kreativni direktor kuća Fendi i Chanel jednom prilikom je izjavio da je kanta za smeće najbitniji komad nameštaja u kući.

VRLI NOVI SVET

Prvi FEST sa podnaslovom Vrli novi svet otvoren je 9. Januara u Domu Sindikata, projekcijom filma Mesh Roberta Altmana, a festival je bio zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone. Ove godine, 52. Po redu FEST desiće se od 23. Februara do 3. marta.

OVO SAM JA… SADA

Jennifer Lopez objavila je 2002. godine svoje muzičko remek-delo, This is me… Then. Dve decenije kasnije, Jlo se vraća na muzičku scenu devetim studijskim albumom This is me… Now. Pevačica je imala dužu pauzu u pravljenju muzike, s obzirom da deset godina nije objavljivala pesme, a najnoviji album će biti svojevrsni nastavak konverzacije koji je ostvaren na albumu iz 2002. Pesma sa albuma Dear Ben dobila je svoj nastavak na novom albumu Dear Ben pt. II. Izlazak albuma se dešava 16. februara, a pored muzičkog albuma biće predstavljen i kratki film o samom procesu snimanja albuma.

SVE O UMETNOSTI

Savremena umetnost je nova intelektualna valuta i predmet interesovanja široke javnosti, mogula, tajkuna i slavnih ličnosti iz Holivuda. Kolekcionarstvo kao takvo je ulazak u vrlo ekskluzivan svet u kom novac poprima potpuno novu dimenziju, kada je iskazan putem savremene umetnosti. U saradnji sa izdavačkom kućom Assouline, trgovci umetninama Philippe Ségalot i Franck Giraud osmislili su knjigu The Impossible Collection of Art u kojoj je obrađeno stotinu umetničkih dela, sa ciljem da daju uvid u umetnost 20. veka. Nedavno objavljen drugi deo, uvrstio je 11 dodatnih umetničkih dela i biće savršena edicija za sve one koji obožavaju savremenu umetnost.

JEDNA LJUBAV

Kao najnovije biografsko ostvarenje koje nam je privuklo pažnju ističe se film One Love sa fenomenalnim Kingsley Ben-Adirom u glavnoj ulozi. On igra rolu najznačajnijeg rege muzičara svih vremena Boba Marleya. Film, čiji su producenti  Marleyev sin Ziggy i supruga Rita, fokusira se na period između 1976. i 1977. godine kada je Marley bio politički aktivan, pokašavajući da ujedini podeljene frakcije na rodnoj Jamajci. Dok se pripremao za koncert One Love Peace 1978. godine preživeo je pokušaj atentata. Marley je na žalost preminuo u 36. godini od raka. Film One Love biće premijerno prikazan 14. februara.

Foto: Promo

Najnovije