Harper's Bazaar Srbija

Pod otvorenim nebom: Vodič za kulturna dešavanja ovog vikenda

Predlažemo gde da idete, šta da gledate, slušate i čitate ove subote i nedelje.

Pred nama je jedan od najtoplijih vikenda u godini, pa pretpostavljamo da ćete spas potražiti na rekama ili u nekim zatvorenim i dobro ohlađenim prostorima, možda ćete prespavati celu subotu i nedelju i izaći napolje tek uveče.

U skladu sa maksimalno visokom temperaturom, maksimalno visok je i broj dešavanja narednih dana, verovali ili ne, pa probajte da ne ostajete kod kuće. Tu je festival piva na Ušću (Belgrade Beer fest sa brojnim koncertima, zabavnim aktivnostima, štandovima sa hranom i pićem), otvara se nekoliko izložbi, održavaju nove pozorišne predstave i bioskopske projekcije.

Ako ste planirali Piknik, naravno da mislimo na onaj Kišobranov, znajte da se on odlaže zbog najavljene kiše u nedelju i pomera na 28. avgust. Ali, ako želite da pobegnete iz grada, negde u prirodu, a opet da iskoristite vreme uživajući u kulturnim sadržajima, predlažemo da posetite Dunav Film Fest koji se održava u Smederevu i to na Smederevskoj tvrđavi

Planer u ruke, popišite sve aktivnosti i krenite redom, a može i random. 

Beer Fest 

Tradicionalna beogradska manifestacija, devetnaesti Beer Fest, biće održana na Ušću od četvrtka do nedelje, 21. avgusta. Ove godine festival se deli na dve zone – Cloud sa brojnim sadržajima i atraktivnim programima za sve uzraste, među kojima su: Beer market i Craft Beer Land, Moto Platz (sa posebnom binom i muzičkim programom, zidom smrti, kampom, izložbom oldtajmer motora, tattoo studiom), Intergalactic Diner Foodland, Silent disco bina, Luna park, Bioxgn selfi toranj (visok 17 metara) i Zonu 2 odnosno Koncertnu zonu, u kojoj će se pored glavne bine i nastupa najvećih muzičkih zvezda takođe naći i brojni drugi sadržaji.

U četvratk i petak na Beer festu koncerte su održali Deca loših muzičara, Bajaga i Instruktori, Hladno pivo, Massimo, Kosheen, Nipplepeople, Luka Rajić i drugi, a u subotu vas očekuju Psihomodo Pop, Senidah, Love Huntersi, Zbogom Brus Li, Blaža i kljunovi, Rainmaker. Nedelja je rezervisana za Konstraktu i Zemlju gruva, E-Play i koncert iznenađenja u jedan sat posle ponoći.

Fotografija: Marko Obradović 

Dunav Film Fest 

Od 19. do 25. avgusta, na četiri lokacije, u Smederevu se održava peto izdanje Dunav Film Festa. Festival se svečano otvara večeras, 19. avgusta, u 20 sati na Smederevskoj tvrđavi, projekcijom filma Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša nemačkog reditelja Andreasa Dresena. Dunav Film Fest će tokom šest dana biti održan i u Centru za kulturu Smederevo, na Brodu Pristan, kao i lokaciji Karađorđev Dud. Pored ove četiri lokacije, program festivala biće propraćen i onlajn, na filmskoj platformi MojOFF. Ove godine biće prikazano ukupno 35 filmova, u nekoliko selekcija, kao i prve dve epizode treće sezone serije Klan. Pored filma koji otvara festival, u takmičarskom programu biće prikazano još devet filmova iz podunavskih zemalja, među kojima se ističu mađarski film Priča moje žene autorke Ildikó EnyediGrad prokletih austrijskog oskarovca Stefana Ruzowitzky-og, kao i Magnetna rezonanca rumunskog reditelja Cristiana Mungiua. Program na Tvrđavi zatvara film Blizu, autora Lucasa Donta. 

Film Stric (Hrvatska, Srbija, 2022), Dunav Film Fest, Smederevska tvrđava

Premijerno prikazan u Karlovim Varima, kritičari film Stric reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića porede sa velikim evropskim autorima poput Mihaela Hanekea i Jorgosa Lantimosa. Ova hrvatsko-srpska koprodukcija sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi smeštena je u Jugoslaviju 1980-ih godina i prati dolazak kući za praznike naslovnog strica koji radi u Nemačkoj. Originalna psihološka drama u kojoj druge uloge tumače Goran Bogdan, Ivana Roščić i Roko Sikavica biće prikazana 22. avgusta na Smederevskoj tvrđavi.

Bioskop 

Tamo gde rakovi pevaju/Where the Crawdads Sing

Ovog leta u bioskope dolazi zadivljujuća misterija snimljena prema bestseler romanu. Tamo gde rakovi pevaju priča priču o Kaji (Daisy Edgar-Jones), napuštenoj devojci koja je odrasla u opasnim močvarama Severne Karoline. Godinama su glasine o devojci iz močvare proganjale Barkli Kov, izolovajući pametnu i snalažljivu Kaju iz zajednice. Privučena dvojicom mladića iz grada, Kaja se otvara novom i zapanjujućem svetu. Ali, kada je jedan od njih pronađen mrtav, zajednica je smesta označava kao glavnu osumnjičenu. Kako se slučaj razvija, presuda o tome što se zapravo dogodilo postaje sve manje jasna, preteći da razotkrije mnoge tajne koje su ležale skrivene u močvari. Film je režirala Olivia Newman, a osim Daisy u njemu igraju Taylor John Smith, Harris Dickinson, Michael Hyatt, Sterling Macer Jr, David Strathairn.

Pozorište

I dalje nas zanima samo pozorište na otvorenom, a najomiljenije ovog leta je ono koje se nalazi u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, Teatrijum. Predstava koju možete da pogledate u subotu su Ženici. 

Predstava Ženici, Ilija Zvonko

Dva dijametralno suprotna lika su se našla u krajnje apsurdnoj situaciji koja ovom delu daje izuzetno humorističan potencijal. Naime, njih dvojica su krenuli na put kako bi stigli na svadbu Jurine ćerke. Međutim, vrlo brzo im se dogodi prometna nesreća i to na poprilično zabačenom putu gde noću gotovo niko i ne prolazi. Zato su njih dvojica osuđeni na zajedničko druženje kako bi im vreme iščekivanja brže prošlo. Režiju i glumu potpisuju Ivan Baranović i Pera Eranović. Subota, 20. avgust u 21 sat. 

Izložbe

Ringišpil, Danilo Jeknić

U prostoru kluba Ljubičica (u Gospodar Jovanovoj 33) od danas, 19. avgusta, pa do 19. septembra, možete pogledati samostalnu izložbu crteža i slika Danila Jeknića. Svi izloženi portreti, koji su nastajali od 2018. do početka 2022, odraz su umetnikovog unutrašnjeg stanja u trenutku stvaranja. Svaki lik sa sobom nosi određeni psihološki momenat, priču i osećanje. Prožeti mrakom, likovi iz mašte poprimaju ljudski karakter sa crtama fikcije, koja je simbol ljudske mogućnosti, ili nemogućnosti, da se izraze emocije. Umetnik se saživljava sa likovima i udahnjuje im život ugljenom, akrilom i pastelima. Svaki rad je nastao u momentu zanosa, kao potreba da se izrazi ono skiveno od ljudi i od samog sebe.

Serija

The Girl In The Mirror, Netflix

Nova Netflixova serija pretenduje na to da postane novi letnji hit. Radnja je možda hiljadu puta ispričana, ali na ovakav način nije. Glavna junakinja, koja je jedina preživela saobraćajnu nesreću i putovanje autobusom u kojem su svi njeni prijatelji izgubili živote, putuje tragom izgubljenih sećanja i buđenja usred noći kada se javljaju neobične vizije. 

Knjiga

Euphoria,  Elin Cullhed

Autorka Elin Cullhed napisala fiktivnu biografiju književnice Sylivije Plath, spajajući činjenice sa zamišljenim detaljima iz njenog emotivnog života. Godina je 1961. Sylvia je trudna s drugim detetom i blista od sreće. Sa suprugom Tedom upušta se u renoviranje stare kuće u Devonu i podizanje porodice u sopstvenom kraljevstvu daleko od prljavog užurbanog grada. Pre nego što su dobili decu, Ted je bio njen partner u svemu, ali sada se Ted sve češće povlači u svoj studio da piše. Sylvia je napuštena, želi da piše, živi punim plućima i ostavi svoj trag u svetu. Ali Ted je napušta, odlazi kod ljubavnice u London. Sylvia je opijena svojom snagom, ali i uništena gubitkom. Ushićena, oseća da je njena stvaralačka moć na vrhuncu. Odlučuje da umre, ali pre smrti ispisuje stranice koje će joj obezbediti večnost. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo 

 

 

Najnovije