Lek protiv starenja: šta je glutation

Sve što treba da znate o moćnom antioksidansu.

Sve više se govori o prednostima antioksidanata. Ove supstance se aktivno bore protiv slobodnih radikala, štite ćelije tela od oštećenja, sprečavaju razvoj oksidativnih i upalnih procesa, usporavaju starenje i štite od štetnih efekata ultraljubičastih zraka. Postoji mnogo antioksidanata i svi oni obavljaju gore navedene funkcije sa različitim stepenom efikasnosti. Jedan od najmoćnijih je glutation.

Glutation se sastoji od tri aminokiseline – cisteina, glicina i glutamina – i naše telo ga prirodno sintetiše. Sa godinama (tačnije, posle 20 godina) sinteza ovog antioksidansa počinje da usporava, povećava se oksidativni stres i pokreću aktivni procesi starenja. Glutation je posebno dobar u borbi protiv vidljivih znakova starenja: hidrira kožu, štiti je od svih vrsta oštećenja, daje joj ravnomernu boju i sjaj i sprečava pojavu bora.

Sposobnost da ostanete mladi nije jedina prednost glutationa. Takođe pomaže u jačanju opšteg imuniteta i sprečavanju hroničnih bolesti (posebno kardiovaskularnih i dijabetes melitusa tipa II). Pored toga, neke naučne studije su otkrile antikancerogena svojstva antioksidansa, međutim, ovo pitanje zahteva dalje proučavanje.

Glutation je najefikasniji u borbi protiv starenja kada se daje intravenozno ili uzima u obliku dijetetskih suplemenata, ali za to je potrebna konsultacija lekara. Iako se glutation prirodno nalazi u telu, uzimanje pogrešnog dodatka može izazvati brojne neželjene efekte.

Najlakši i najsigurniji način da povećate nivo glutationa u svom telu je da budete pažljivi u vezi sa određenom hranom u vašoj ishrani. Dakle, da biste izbegli nedostatak glutationa, morate da konzumirate:

– hranu bogatu sumporom. To je uglavnom meso, riba i živina, ali postoje i biljne namirnice kojima se može nadoknaditi ovaj element – povrće (posebno brokoli i karfiol), orasi i mahunarke. Sumpor je neophodan za sintezu glutationa i drugih važnih supstanci u telu.

– hrana bogata vitaminom C. Vitamin C ne utiče direktno na proizvodnju glutationa, međutim, budući da je jednako moćan antioksidant, sprečava njegovu oksidaciju.

– hrana bogata selenom. To su brazilski orasi, morski plodovi, žuta tuna, ostrige, pileći file, pileća jaja, heljda, laneno seme i šitake pečurke.  

Pored toga, količina i kvalitet sna su važan faktor za održavanje normalnog nivoa glutationa. Hronični nedostatak sna može dovesti do poremećaja u sintezi glutationa, što dovodi do debljanja i pogoršanja kožnih problema.

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.