Otkrivamo koja hrana može usporiti proces starenja

Još antioksidanata!

Kao što znate, lepota počinje iznutra. Brojne anti-age kreme i serumi neće pomoći ako telo nema dovoljno supstanci protiv starenja. Naravno, govorimo o antioksidantima.

Sa godinama naše telo gubi sposobnost da se odupre slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije, izazivaju prerano starenje i aktivnu pojavu bora. Zbog toga ishranu treba upotpuniti hranom sa visokom antioksidativnom vrednošću. Otkrivamo najbolje namirnice za tu namenu.

Borovnica

Opisana kao glavni izvor antioksidanasa, borovnica se nalazi gotovo na vrhu ORAC liste. Jedna šaka borovnica može vam pomoći da svom telu pružite zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima, upala, a samim tim i protiv pojave bora i prevremenog starenja. Pored toga, aktivne supstance u sastavu borovnice su u stanju da povećaju oštrinu vida i obezbede sprečavanje njegovog "pada".

Crvena paprika

Slatka crvena paprika sadrži nekoliko vrsta antioksidanata odjednom, a to uveliko poboljšava njenu sposobnost borbe protiv starenja. Vitamin C ima moćna antioksidativna svojstva, a paprika ga sadrži u izobilju. Ona podstiče proizvodnju kolagena, jača imunološki sistem i sprečava pojavu bora. Pored toga, paprika je bogata i drugim antioksidantima - karotenoidima, koji joj daju crvenu boju.

Avokado

Avokado se i dalje može naći na bilo kojoj listi zdrave hrane jer je ova superhrana sposobna da blagotvorno utiče na sve procese u telu. U pogledu očuvanja mladosti, masno voće takođe igra važnu ulogu. Vitamini A i E su moćni prirodni antioksidanti, štite ćelije tela od oštećenja, neguju kožu iznutra, održavajući njenu elastičnost i blistavu boju. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, a vitamini B štite ćelije kože od štetnih efekata ultraljubičastih zraka, uključujući fotostarenje.

Spanać

Još jedan izvor moćnih antioksidanata su vitamini A, E i C. Kao što je gore pomenuto, oni stimulišu proizvodnju kolagena, hidriraju i neguju kožu, omogućavajući joj da što duže održi elastičnost i sjaj. Pored toga, spanać je bogat vitaminom K, koji je neophodan za zdrave kosti, zglobove i krvne sudove. Isprobajte spanać sa jagodama, koji ne samo da ima zanimljiv ukus, već može vašem telu pružiti dvostruko dozu antioksidanata.

Nar

Nar je takođe bogat vitaminom C, ali to nije njegova glavna prednost. Zrna ovog voća bogata su jedinstvenim biljnim jedinjenjima - punikalaginima. To su veliki molekuli koji privlače i zadržavaju molekule kolagena u ćelijama kože, povećavajući njenu elastičnost i sprečavajući pojavu bora. Pored toga, nar sadrži još jednu magičnu supstancu - urolitin. Reagujući sa crevnim bakterijama, urolitin može da ima podmlađujući efekat na mitohondrije, sprečavajući starenje na ćelijskom nivou.

Pročitaj još iz kategorije Dijete & Fitnes