5 saveta za negu bojene kose

Tajna lepe dugotrajne boje je nega, nega i nega.

Koliko god voleli svoju prirodnu boju kose, gotovo da ne postoji žena koja makar u jednom trenutku nije poželela da je, ako ne promeni, a onda makar osveži drugačijom nijansom. Međutim, ono što nas deli od boje koju smo oduvek želeli jeste strah od oštećenja kose jer, znamo, kada nije zdrava i negovana, kosa jednostavno ne izgleda lepo – a ko to uopšte želi?

Istina je da procesi bojenja oštećuju kosu i to na sva tri nivoa, što čini vlas još osetljivijom na agresore životne sredine (vodu, sunčeve zrake, češljanje). Rezultat je izuzetno osetljiva kosa čijoj nezi je potrebno pristupiti na adekvatan način. No, kako ta odgovarajuća nega treba da izgleda u slučaju farbane kose?

Pronađite adekvatne proizvode

Kada je reč o sastojcima koji bi trebalo da se nađu u vašim proizvodima za tretiranje bojene kose, to su najpre negujuće kiseline. Aminokiselina ima sposobnost prodiranja i ojačavanja slabe kose iznutra, delujući kao gradivni materijal za jaču strukturu vlasi. Vinska kiselina povećava sposobnost prianjanja aktivnih sastojaka za negu na površini vlasi i pomaže kosi da se odupre oksidativnom stresu za povećanu mekoću sa sjajem. Mlečna kiselina poznata je po svom nežnom piling svojstvu i sposobnosti transformacije vlasi može “zarobiti” minerale koji ugrožavaju sjaj kose. Tu je i tigrova trava, lekovita biljka poreklom iz centralne Azije čiji ekstrakt ima umirujuća i antioksidativna svojstva.

Ove formule, koje prodiru u vlas, obnavljaju i štite bojenu kosu od faktora koji narušavaju zdrav izgled kose, a od sada ih možete pronaći u Kérastase Chroma Absolu, kompletnom, prilagodljivom asortimanu nege za bojenu kosu. Chroma Absolu štiti kosu iznutra ka spolja kako bi se očuvala boja, a kosa bila meka i hidrirana, sa intenzivnim sjajem. Inače, Kérastase koristi snažan pristup inspirisan negom kože pri negovanju i održavanju zdravog izgleda kose, dajući pun spektar prilagodljive nege na bazi negujućih kiselina za sve tipove bojene kose, u samo tri koraka: 

Kupka: 

KUPKA CHROMA RESPECT – Hidratantna zaštitna kupka sa laganom formulom za osetljivu i oštećenu bojenu kosu. Pogodna za tanku do srednje debele vlasi. Nežno čisti i hidrira kosu, kako bi zaštitila boju od ispiranja ili izbleđivanja.

KUPKA RICHE CHROMA RESPECT – Negujuća zaštitna kupka sa bogatom formulom za osetljivu i oštećenu bojenu kosu. Pogodan za srednju do debelu vlas. Čisti i neguje kosu, kako bi zaštitila boju od ispiranja ili izbleđivanja.

Nega: 

MLEKO CICA CHROMA – Ojačavajuća nega protiv poroznosti za tanku do srednje debelu vlas. Obogaćena snažnom, ali laganom formulom koja prodire u vlas i umanjuje poroznost, hidrira i ojačava iznutra za kosu zdravog izgleda i dugotrajnu intenzivnu boju.

MASKA CHROMA FILLER – Maska za intenzivnu negu protiv poroznosti, za osetljivu i oštećenu bojenu kosu. Pogodno za srednju do debelu vlas. Snažna formula, prodire u vlas kako bi umanjila poroznost i ojačala kosu iznutra za kosu zdravijeg izgleda, mekšu i sjajniju boju. Pomaže u dugotrajnom očuvanju intenziteta boje.

SOIN ACIDE CHROMA GLOSS – Zaglađujuća nega za visoki sjaj za sve tipove bojene kose. Formula intenzivno neguje, transformiše i zaglađuje površinu vlasi kako bi se smanjila poroznost, uz intenzivnu mekoću i vrhunski sjaj. Njegova providna tečna tekstura se pretvara u bogatu belu kremu u kontaktu sa vodom. Kosa je zdravog izgleda, boja traje duže.

Tekstura:

CHROMA THERMIQUE – Antioksidantni serum protiv frizz efekta za sve tipove bojene kose. Hidratantna formula koja neguje bojenu kosu stvarajući intenzivan zaštitni sloj i štiteći od mnogobrojnih spoljnih uticaja: oštećenja izazvana UV zračenjem, vlažnosti, toplote i oksidativnog stresa.

Koristite hladniju vodu za pranje kose

Iako je topla voda verovatno najbolja stvar na svetu, vaša kosa se ne bi složila sa tim – kada perete kosu vodom visoke temperature, kutikula vlasi se otvara zbog čega može doći do ispiranja boje. Da biste je zaštitili, kupku isperite mlakom vodom, a negu hladnom – topla voda će otvoriti kutikulu, ali ne previše, i obezbediti dublje prodiranje proizvoda za negu, dok će je potom hladna voda “zaključati”, zadržavajući hidrataciju, ali i boju. 

Proredite pranje kose

U slučaju bojene kose, svakodnevno pranje nije preporučljivo ne samo zato što se na taj način uklanjaju prirodna ulja koja hidriraju i štite kosu, već i zato što se ispira sama boja, naročito ako je jarka. Pored korišćenja adekvatnih proizvoda i brige o temperaturi vode, pokušajte da perete kosu svaki drugi dan ili pak 2-3 puta nedeljno kako biste zadržali boju. Ukoliko je potrebno, između pranja koristite šampon za suvo pranje, po mogućstvu onaj za bojenu kosu.

Redovno se šišajte

Oštećeni, ispucali krajevi kose neće zadržati željenu boju, te se postarajte da ih šišate na svakih 6-8 nedelja. Na taj način, boja će izgledati sveže i ravnomerno od korena do vrhova, a odgovarajuća nega će dodatno doprineti njenoj blistavosti.

S vremena na vreme počastite kosu negujućim tretmanima

Iako postoje načini da svoju bojenu kosu negujete kod kuće, s vremena na vreme je potrebno da joj pružite i profesionalnu negu u salonu. Kérastase je sada već poznat po svojim personalizovanim beauty pleasure tretmanima kojima se možete prepustiti u nekom od salona: Full Professional u Nišu, Hair Studio DD u Novom Sadu, Paolla Hairstyle u Beogradu, Cvrle frizerski salon u Beogradu, Hairlovers u Beogradu (lokacije: Gračanička 9 i Hercegovačka 14, Beograd na vodi). Ukoliko želite da svojoj bojenoj kosi pružite dodatnu negu, u Kérastase salonu ćete moći da isprobate Fusio-Dose sa svežom kombinacijom Chroma Absolu koncentrata i bustera, koji neguje i trenutno transformiše kosu.

Kako je istakao Hovig Etoyan, globalni profesionalni ambasador za Kérastase, tajna lepe dugotrajne boje je nega, nega i nega: “Nega posle bojenja, nega između bojenja u salonu i nega kod kuće. Sa novim Fusio-Dose Chroma Absolu, mogu ponuditi savršenu negu bojene kose u salonu. Vinska kiselina u busteru, zajedno sa aminokiselinom u koncentratu, dozvoljava da intenzivno tretiram vlasi kose. Zatvorena vlas čini boju svetlijom i sjajnijom, a kosu generalno zdravijom.”

Foto: Promo

Tekst: Promo / Ivana Tomić

Najnovije