6 saveta za zdravu i gustu kosu

Koje svi moraju da znaju!

Ukoliko ste primetili da vam u poslednje vreme kosa opada više nego inače, to može biti znak raznih smetnji u telu ili problema spoljnog izlaganja: hormonalnih promena, stresa, nepravilne nege i bojenja.

Da biste dobili gustu kosu, potreban vam je integrisani pristup rešavanju problema – od zdravih proizvoda do pravilne nege. Sa tim na umu, predstavljamo vam glavna pravila kojih se morate pridržavati.

Pregledajte svoju ishranu

Hrana sadrži hranljive sastojke koji su neophodni za zdrav rast kose i noktiju, tako da prvo treba pregledati ishranu. Uključite hranu koja sadrži omega-3, proteine, selen i vitamin D u svoj dnevni unos ili koristite vitaminske suplemente.

Izbegavajte proizvode sa agresivnim sastojcima

Često bojenje može postati uzrok slabljenja kose, zato koristite boje bez amonijaka. Ako vam je cilj obnoviti kosu, onda je najbolje da privremeno odustanete od izbeljivanja i bojenja.

Koristite maske za kosu

Maske jačaju i neguju kosu, zasićujući je hranljivim materijama i hidratacijom. Potražite alfa keratin kao deo proizvoda: popravlja oštećenja i zaglađuje kosu, popunjavajući pukotine.

 

Ne uzimajte vitamine bez lekarskog saveta

Problem koji uzrokuje gubitak kose može biti i nedostatak vitamina i njihov višak, do čega dovodi nasumični unos dodataka bez recepta doktora. Pored toga, neki vitamini neutrališu efekat drugih ako se uzimaju zajedno, tako da efekta možda neće biti uopšte. Pre nego što uzmete bilo koji dodatak, obavezno konsultujte stručnjaka kako ne biste naštetili svom zdravlju.

Proverite sastav proizvoda za negu

Odbacite šampone i regeneratore sa opasnim sastojcima i pređite na prirodne proizvode koji kosi pružaju sve potrebne nutrijente.

Uradite masažu glave

Nežna masaža pospešuje cirkulaciju krvi u vlasištu, što povećava dotok hranljivih materija u folikule dlake. Masaža tokom šamponiranja omogućava efikasniju penetraciju svih korisnih elemenata. Pored toga, petominutna masaža odličan je način za opuštanje i oslobađanje od stresa, što takođe utiče na stanje kose.

 harpersbazaar.ru

Najnovije