6 tretmana za kosu koji će sprečiti njeno tanjenje, opadanje i lomljenje

Tehnologija u službi lepote.

Kada vežete kosu, primećujete da vaš rep izgleda tanje nego ranije. Niste jedini u tome! Kako žena stari, tako se menja i kvalitet njene kose. Za mnoge dame, tridesete su prekretnica. Kosa tada gubi čvrstinu i struktura svake vlasi se menja.

Ali dobre vesti su da postoji mnogo tretmana koji mogu pomoći vašoj kosi da povrati punoću i raskošne lokne. Trenutni trend izuzetno duge kose verovatno je vid odgovora na pređašnje zasićenje bob frizurama. Međutim, svi znamo da iz paž frizure ne možemo preko noći stići do super duge kose – nalik onoj iz sedamdesetih godina. Eksperti smatraju da je kombinovan pristup najbolji i da daje najbrže rezultate, pa tako uz konsultaciju sa lekarom možete uvrstiti razne tretmane u vašu rutinu.

SPOLJNI TRETMANI

Počastite kosu proizvodima za rast. Na tržištu se mogu naći raznorazni šamponi, neki od njih su zaista dobri, ali treba ih upotrebljavati uz dodatak seruma ili ampula, jer je koncentracija mnogo jača, samim tim i efekat bolji. Hair Growth Tonic, brenda Évolis, radi tako što blokira FGF5 protein na temenu koji signalizira kosi da opada, što rezultira ponovnim rastom kose. Brend Harklinikken nudi individualni program koji meša razne ekstrakte sastojaka poput derivata kravljeg mleka, korena čička i drugih, kako bi ojačao folikule dlake i zaštitio ih.

MINOXIDIL

Opšte poznat i po imenu Rogaine  (kako se prodaje u Americi), Minoxidil je na tržištu sigurno već trideset godina. Za njega vam ne treba recept i odličan je za stabilizaciju gubitka kose, a može se kupiti i kod nas. Studije su pokazale da svakodnevno korišćenje spoljnih tretmana i preparata  zaista može vratiti folikule u stanje rasta.

SUPLEMENTI

Skoro svaki zdravstveni problem ima svoj uzrok negde unutar organizma. Zato je za njegovo rešavanje potrebno zaviriti unutra i pozabaviti se rešavanjem korena problema. Suprotstavite se tanjenju kose tako što ćete unositi nutritivne suplemente svaki dan.  Dva poznata suplementa u svetu su Viviscal i Nutrafol koje preporučuju mnogi dermatolozi u samom vrhu. Trik je da ih uzimate redovno i rezultati će blagovremeno doći.

LASERSKA TERAPIJA

Upotrebite moć svetlosti kako bi ste probudili kosu. Laserska terapija niske jačine (Low-level laser therapy ili LLLP) koristi vidljivu energiju crvene svetlosti kako bi stimulisala oporavak folikula dlake. Dobra preporuka za ovakav tretman bili bi aparati za kućnu upotrebu, koji prekrivaju ceo skalp poput Capillus Laser Cap i Theradome Laser Helmet.

KRVNA PLAZMA

Plazma bogata trombocitima ili Platelet Rich Plazma (PRP) je tretman koji radite kod doktora. Proces kreće tako što on prvo izvuče vašu krv i onda odvaja trombocite iz nje. Potom ih ubrizgava u teme glave kako bi promovisali rast kose. Trombociti oslobađaju faktor rasta i tako pokreću folikule dlake koje su u stanju mirovanja. Prvih nekoliko tretmana treba odraditi u razmaku od mesec dana, a kasnije ih prorediti na pola godine.

MATIČNE ĆELIJE 

Injekcije matičnih ćelija masti (fat stem-cells) su najnoviji tretman koji je zaintrigirao svet. Ako ste za inovativne metode onda ste sigurno zaintrigirani. Kerastem je njegov naziv i tretman se radi samo jednom, međutim još uvek nije odobren u Americi (to se očekuje krajem godine). Počinje se tako što doktor ukloni ćelije masnoće sa vašeg abdomena ili nogu, i onda ih ubrizga u skalp. Masnoća je ključni faktor za zdrav ciklus rasta dlaka. Kada se sloj masnoće sa temena istanji – kosa počne da se proređuje. Istraživači veruju da matične ćelije mogu da doprinesu kontinuiranom procesu stimulacije folikula dlake. Trenutno, procedura od 90 minuta košta ogromnih 6000 dolara.

Iako su ove metode obećavajuće, znajte da i u idealnim uslovima kosa raste svega santimetar, do santimetar i po mesečno, pa je ključ svakog tretmana strpljenje. I, dok kosa raste iz korena, ne smete zanemariti njene krajeve. Dobra frizura vam momentalno može osigurati gušću kosu, kao i veština feniranja, a samim tim podići samopouzdanje.

Priredila: Nataša Milošević Tekst: Sam Neibart

Foto: Profimedia

Najnovije