Potrebna vam je samo jedna šnalica: Kako da napravite savršenu francusku punđu

Ne morate da imate vešte ruke, niti predznanje o pravljenju frizura.

Ukoliko ujutru najčešće imate samo tri minuta da se spremite za izlazak iz kuće ili želite da promenite frizuru ako posle posla idete pravo u grad, a dosadilo vam je da kosu stalno vezujete u konjski rep ili je uplićete u pletenicu, za vas je idealno rešenje francuska punđa. 

U pitanju je punđa koja se zove chignon, a koja se nosila se čak i u staroj Grčkoj, bila popularna u viktorijanskoj eri, pa i posle Drugog svetskog rata. To je klasična frizura koja stalno evoluira i vraća se u modu i ne, nije rezervisana samo za neveste ili ekstremno elegantne prilike. 

Naziv punđe chignon potiče od francuskog izraza chignon de cou, što u prevodu znači potiljak. Tradicionalno, tu bi trebalo da se nalazi punđa – niska i postavljena na potiljku. A ako mislite da vam je za ovakvu punđu potrebno milion ukosnica, varate se. Dovoljna je samo jedna i ona se zove, a kako drugačije – francuska ukosnica za kosu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FRGMNTS (@frgmnts.atelier)

Bilo da imate neukrotivu kraću kosu ili duge lepršave lokne, francuska ukosnica (najednostavnija, u obliku latiničnog U) je jedini aksesoar za kosu koji vam je ikada potreban. Pogodna je za sve tipove kose, jer ako je verovati Lauri Polko, menadžerki Aquage brenda, dužina je važnija od teksture dlake. Najbolje ju je koristiti na kosi do ramena ili onoj koja je malo ispod, zbog nekoliko uvrtaja koje morate da napravite. Dobro je da uvek pri ruci imate sprej na bazi morske soli, kako biste njime  mogle malo da učvrstite dlaku. Laura preporučuje one brenda Scunci (8 osam dolara za tri komada), ali i luksuzne Deborah Pagani koje u Saksu na Petoj aveniji dosežu cenu i do 90 dolara. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FRGMNTS (@frgmnts.atelier)

Tutorijal za pravljenje francuske punđe, pogledajte u videu ispod. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije