Harper's Bazaar Srbija

Kako koristiti niacin za kosu

Pristupačan lek iz apoteke je ključ lepe i zdrave kose.

Suprotno uvreženom mišljenju, ne morate da kupujete hiljade tegli profesionalne kozmetike za negu kose, a neke visoko efikasne proizvode možete lako pronaći u apoteci. Jedan od ovih lekova je nikotinska kiselina. Šta je to i kako je pravilno koristiti u nezi kose?

Kako deluje nikotinska kiselina?

Nikotinska kiselina (koja je poznata i kao vitamin PP) jedan je od vitamina B. U telu je odgovorna za pravilan tok mnogih reakcija: od metabolizma proteina do respiracije tkiva. Nikotinska kiselina se često uzima u obliku dijetetskih suplemenata (samo nakon konsultacija sa lekarom), ali ako je vaš cilj lepa zdrava kosa, spoljna upotreba će biti efikasnija i mnogo lakša.

Dakle, koje su prednosti nikotinske kiseline za kosu:

  • promoviše obnavljanje oštećenih folikula dlake, bukvalno “budi” i jača koren kose, sprečavajući gubitak kose;
  • stimuliše sintezu proteina – glavnog građevinskog materijala tela, zbog čega kosa postaje gušća i jača;
  • reguliše proizvodnju sebuma: vlasnicima masne kose u velikoj meri će olakšati život, ali istovremeno neće isušiti već suvu kosu;
  • proširuje krvne sudove, poboljšavajući cirkulaciju krvi u glavi, sprečava gubitak kose i podstiče rast novih vlasi;
  • efikasno se bori protiv promena povezanih sa godinama (vlasište takođe stari): štiti od oštećenja slobodnim radikalima i stimuliše sintezu kolagena.

Kako koristiti niacin za kosu?

Sada na tržištu postoji ogroman broj šampona, balzama i maski sa dodatkom nikotinske kiseline, ali stručnjaci preporučuju upotrebu u čistom obliku: ne samo da je nekoliko puta jeftiniji, već često i mnogo efikasniji.

Nikotinska kiselina se prodaje u skoro svakoj apoteci u ampulama (obično u pakovanju od 10). Način primene je najjednostavniji: nanesite sadržaj ampule na kožu glave i temeljno trljajte masažnim pokretima 3-5 minuta. Preporučuje se sprovođenje postupka jednom u 3 dana tokom perioda od dve nedelje. Nakon završetka, vredi napraviti pauzu od 2-3 meseca, a zatim, ako želite, ponoviti.

Za veću efikasnost, vitamini A i E se mogu dodati nikotinskoj kiselini, prodaju se takođe u ampulama. Oni će pojačati efekat jačanja vitamina PP i stvoriti barijeru na kosi koja će je zaštititi od izlaganja visokim i niskim temperaturama, ultraljubičastom zračenju i drugim faktorima okoline.

Najnovije