Najprecizniji vodič za savršen odabir boje za vašu kosu

Vaša, i samo vaša, savršena boja.

Ispred police ispunjene mnogobrojnim nijansama, odabir odgovarajuće boje za kosu sa sobom često povlači dodatna pitanja i razmatranje više, sličnih, a opet različitih opcija. Odlučiti se za manje ili veće pakovanje, formulu sa ili bez amonijaka, ali i kako zaista ostvariti željeni rezultat. Pre nego što pristupimo kućnom bojenju određenom nijansom, potrebno je da razumemo na koji način proizvod deluje, odnosno činioce koji doprinose dugotrajnoj, blistavoj boji i ostvarivanju cilja pri bojenju.

Proces odabira započinjemo određivanjem željenog rezultata u skladu sa trenutnom bojom i stanjem same kose. Potpuno pokrivanje sedih vlasi ili intenzivnija promena zahteva korišćenje trajne boje za kosu, uz odgovarajuću negu za bolje prijanje boje vlasi, ali i dugotrajniji rezultat. Zaista, ponekad nije dovoljno da možete sebe zamisliti sa kosom određene nijanse – potrebno je informisati se i pripremiti na proces bojenja pre vaše savršene transformacije.

POZNAVANJE PODTONA KAO POČETNA TAČKA

U zavisnosti od prirodne boje kose, važno je da poznajete svoj podton – upravo od njega zavisi koliko će dobijena nijansa biti u skladu sa Vašim očekivanjima kućnog bojenja.

Nije retkost da čujemo da se nekom dogodio narandžasti ili žuti rezultat bojenja, ali uz odgovorajaći odabir i analizu vaše boje, velike su šanse da ćete biti zadovoljni i izbeći neželjene tonove.

Za najbolji rezultat, odaberite tamniju ili do dva nivoa svetliju nijansu u odnosu na trenutnu. U suprotnom, potrebno je korišćenje blanša za više nivoa posvetljivanja ili boje kreirane specijalno za platinasti rezultat.

Nanošenjem trajne boje za kosu kutikula vlasi se otvara, te omogućava odgovarajuće prodiranje boje. Razvijač iz pakovanja, koji sadrži oksidant, meša se sa kremom za bojenje kose. Hemijskom reakcijom formiraju se molekuli boje u okviru korteksa vlasi, dok se uporedo oslobađanjem kiseonika posvetljuje trenutni pigment kose.

Na ovaj način, nova boja preovladava i efektivno menja postojeću nijansu. Ukoliko je odabrana, nova, boja suviše svetla, a vaš podton tamniji, ona neće uspeti da pokrije neželjene tonove.

POTREBE I KLJUČNE KARAKTERISTIKE

Ugledali ste nijansu sa kojom ste zamislili sebe nakon bojenja i sa zadovoljstvom je ubacujete u korpu – osim ako niste istu koristili i ranije, već ste napravili grešku! Na poleđini ili strani pakovanja nalaze se sve potrebne informacije o boji: važno je da saznate pokrivnu moć i uporedite je sa svojim očekivanjima. Ukoliko želite da osvežite boju i pokrijete tek po koju sedu, u redu je da koristite polutrajnu boju sa 50% – 70% pokrivne moći – za sve intenzivnije rezultate, najbolja solucija bi bile trajne boje za kosu. Takođe, na samoj boji ključne su ilustracije pre i nakon bojenja, koje pomažu pri poređenju sa vašom trenutnom nijansom i upozoravaju ako nova boja nije adekvatna za nju. Kada ste sigurni da je odabir u redu, onda se možete upustiti u dalji proces kupovine i eventualne upotrebe.

POČETAK PROCESA BOJENJA

Pre nego što obojite kosu, obavezno je 48h ranije izvesti test upozorenja na alergiju. Važno je znati da boje za kosu mogu izazvati alergijske reakcije, koje su u određenim slučajevima propraćene ozbiljnim posledicama. Testom ćete umanjiti rizik reakcije i bezbrižnije nastaviti proces bojenja. Ukoliko uputstvo ne zahteva dodatnu četkicu ili činiju za mešanje boje, one vam nisu potrebne sa razlogom: komponente u pakovanju kreirane su tako da se maksimalna efikasnost formule za bojenje ostvari korišćenjem isključivo njih. Takođe, posebno obratite pažnju na vremenski period koji je potreban boji da deluje pre ispiranja, jer se razlikuje u zavisnosti od proizvoda. Vreme počnite da brojite od trenutka prvog nanošenja na kosu, i ne ostavljajte boju duže nego što piše. Iz želje da ostvarite što intenzivniji rezultat, može doći do suprotnog efekta: nijansa će potencijalno biti drugačija od očekivane, tamnija ili drugog tona.

POSVETITE SE NEZI PRE I NAKON BOJENJA

Redovna nega kose takođe doprinosi uspešnosti bojenja kose – briga o tome da vaša kosa bude hidrirana uz što manje oštećenih vlasi omogućiće boji da ostvari svoj pun potencijal, jer će se lakše primiti. Pravilna priprema kose pre bojenja stvara idealnu osnovu za postizanje dugotrajnih i blistavih rezultata, ali i nega neposredno nakon bojenja.

  1. Operite kosu mlakom vodom, umesto vrelom ili vrućom.
  2. Ukoliko je šampon sastavni deo kompleta za bojenje, upotrebite šampon iz pakovanja, koji je prilagođen tome da pažljivo ukloni višak boje, pružajući istovremeno intenzivnu negu vašoj kosi. Dalje pratite naznačene korake, odnosno dobro isperite boju i nanesite negu. Ukoliko šampon nije deo odabranog pakovanja, isključivo mlakom vodom spirajte ostatak boje. U suprotnom, korišćenjem šampona koji nije namenjen tek bojenoj kosi i koji je potencijalno suviše abrazivan, možete umanjiti efekte boje i intenzitet nijanse.
  3. Takođe, maska koja se nalazi u kutiji dubinski će hraniti kosu iz nedelje u nedelju i održavati mekoću i sjaj boje. Komplamentarne komponente pakovanja su tu da biste postigli najbolji rezultat!

U daljem procesu nege, važno je da redovno koristite šampone i maske za hidrataciju i negu bojene kose dajući joj sjajan i zdrav izgled.

Uz to:

  1. Dozvolite kosi da se prirodno osuši kad god je to moguće.
  2. Koristite termičku zaštitu pre korišćenja toplih alatki za oblikovanje kose.

FORMULE SA ILI BEZ AMONIJAKA?

Česte su zablude povezane sa ulogom amonijaka u bojama za kosu i da li on oštećuje vlasi. Sve oksidativne boje, kako bi bile efikasne, moraju sadržati neki alkalni sastojak. Najčešće korišćen alkalni sastojak je amonijak, koji:

  1. Otvara kutikulu vlasi, kako bi oksidant efikasno delovao i boja prijanjala vlasi.
  2. Posvetljuje prirodne nijanse vlasi.

Kreme za bojenje u kojima se nalazi obogaćene su i negujućim agensima, te pomažu u zaštiti kose od oštećenja. Boje koje ne sadrže amonijak već neki drugi alkalni sastojak pogodne su za one koji žele prijatniji miris tokom bojenja.

Važno je biti svestan da efekat bojenja i nivo pokrivanja ne zavisi od amonijaka, već i od drugih sastojaka u okviru formule. Sa tim u vidu, pažljivo pročitajte karakteristike boje pre kupovine.

UŽIVAJTE U VAŠOJ BOJI

Sada kada ste upoznati sa osnovama bojenja, ne preostaje vam mnogo toga osim da odaberete nijansu i pravilnim koracima ostvarite željeni rezultat. Kao što možete da zaključite, proces bojenja je jednostavan ukoliko ste pažljivi i informisani o postupku koji će vas dovesti do savršene nijanse.

Promo

Najnovije