Harper's Bazaar Srbija

Poboljšajte kvalitet kose: 6 razloga zbog kojih bi trebalo da koristite šampone bez sulfata

Svima nam se dogodilo da posle pranja kose i feniranja ne budemo zadovoljni krajnjim rezultatom, mada smo sve radili kako to inače činimo. Kosa se izvija ili kovrdža na pogrešnim mestima, bude suva, bez sjaja i slično. Možda je problem u šamponu koji koristimo. Istraživanja kažu da ogroman broj ljudi upotrebljava pogrešan šampon za svoj tip kose, što dovodi do navedenih preblema. 

Ako u svemu navedenom prepoznajte svoj problem, možda je pravo vreme da počnete da koristite šampon bez sulfata koji će da se pobrine o vašoj kosi. Sulfati su prilično standardan sastojak mnogih proizvoda za čišćeće, kako u domaćinstvu, tako i u kozmetičkoj industriji, gde su na samom vrhu liste šamponi, regeneratori i slični preparati za higijenu, odnosno pranje kose. Sulfati su sastojci koji čine da se šamponi pretvore u gustu penu. Oni koji ih ne sadrže, bazirani su na prirodnim biljnim sastojcima. 

Kada odlučite da penušavim šamponima kažete zbogom i da  bez sulfata budu deo vaše rutine nege kose o pođete u kupovinu, prvo na šta treba da obratite pažnju jeste da je na deklaraciji naznačeno da su bez sulfata, silicijuma, boja i parabena.

Šamponi bez sulfata pomoći će da vam kosa bude zdrava, a naročito su dobar izbor za one koji često peru kosu, farbaju se ili imaju problem sa suvim vlasištem.

1. Očuvanje esencijalnih prirodnih ulja – Šamponi sa sulfatima stvaraju gustu penu koja uklanja nečistoće sa vlasišta i temena. Ali koliko god bili efikasni u odstranjivanju prljavštine, sulfati mogu oštetiti teme i kosu jer odstranjuju i eterična ulja koja se prirodno luče kao zaštita, zbog čega dolazi do problema u vidu gubitka sjaja i suvoće vlasi.

2. Smanjena iritacija/upala – Budući da su sulfati jake hemikalije, mogu iritirati vlasište, što može dovesti do upale temena, crvenila i svraba. Zato su šamponi bez sulfata idealan izbor jer nežno čiste kosu, bez stvaranja takvih problema. Birajte one koji sadrže aloja veru, koja ima blagotvorno, smirujuće dejstvo.

3. Štite farbanu kosu – Ako imate obojenu kosu, možda ćete primetiti da vam boja izgleda beživotno i da je bleda nakon upotrebe sulfatnog šampona. Kako bi predupredili takvo stanje, koristite šampon bez sulfata i rezultati će biti evidentni. Kosa će postati živahna, zdrava i sjajna. Šamponi bez sulfata sadrža obilje prirodnih sastojaka, poput arganovog ulja, masnih kiselina, proteina, keratina i drugih hranljivih materija. Ovi šamponi pomoći će vam da svoju beživotnu kosu pretvorite u blistavo sjajnu.

4. Efikasno zadržavaju vlagu – Vlaga je potrebna kosi kako bi se sprečili problemi poput pucanja krajeva i lomljenja. Šamponi sa sulfatima uklanjaju vlagu iz vlakana kose, uzrokujući da postanu kovrdžava i suva. S druge strane, sredstva za čišćenje kose bez sulfata pomažu u zadržavanju prirodne vlage u kosi, posebno ako sadrže aloja veru, koja pomaže u zadržavanju esencijalnih hranljivih materija, čineći je hidriranom. 

5. Zaglađuju kosu, čineći je glatkom – Umirujuća svojstva šampona bez sulfata sa svojim biljnim ekstraktima i kombinacijom multivitamina A, C i E, zaglađuju vašu kosu, omogućavajući da je bez mnogo muke oblikujete i da ona blista zdravim sjajem.

6. Potpuno bezbedni i zdravi za vašu kosu – Zahvaljujući sastojcima prirodnog porekla, na biljnoj bazi, ne samo da prijaju temenu i vlastištu, blagotvorno utiču na rast i izgled kose, oni čuvaju životnu sredinu, ekološki su prihvatljivi. Koliko je njihov sastav dobar govori i činjenica da se preporučuju i deci, a znamo koliko je koža  mališana osetljiva.

Foto: Shutterstock

Najnovije