Harper's Bazaar Srbija

Tiktok vs realnost – da li od pirinčane vode zaista brže raste kosa?

Pre su nam majke, pokušavajući da nas nauče da se ne poredimo, govorile “Ako tvoja drugarica skoči sa mosta, hoćeš i ti to uraditi?”, a sada se to pitanje više uopšte ne postavlja. Glavna dilema sada je “Ako si videla nešto na društvenim mrežama, hoćeš i ti to uraditi?” Odgovor je (nažalost) skroro uvek da, nebitno koliko godina imamo. Društvene mreže su stvorile ogroman uticaj na trendove – štaviše počeli su da ih diktiraju. Nekada je to bio Facebook, pa Instagram, a sada Tiktok. Trendovi koje postavlja ova hibridna društvena mreža idu iz krajnosti poput one da se pre seksa popije kafa da bi orgazam bio jači, preko trenda da se kosa uvija čarapom umesto peglom, do ovog najnovijeg – šprickanja pirinčane vode na našu oštećenu kosu, da bi imala sjaj i da bi brže rasla.

Pored svih gluposti od kojih imamo transfer blama, Tiktok ponekad stvarno ume da bude koristan. Otkrije nam cake kako da se spakujemo, a da ne moramo da legnemo na kofer da bismo ga zakopčali, kako da napravimo savršenu pastu, pa čak i kako da pravilno isečemo lubenicu – a ima nešto u jednostavim beauty savetima koje nam ne dozvoljavaju da ih zaobiđemo. Ako nam neko kaže da će nam pirinač i voda (koje svakako trenutno imamo u kuhinji) pomoći da postanemo Rapunzel, male su šanse da ga nećemo poslušati. U nastavku teksta pročitajte da li on zaista neguje našu kosu ili su babske priče sada zamenile priče sa Tiktoka.

Ovaj trend nisu izmislili Tiktok influenseri, već potiče iz Japana i Kine

Prema istorijskim izvorima, dame na dvoru u Hejanskom periodu koji je trajao od 794. godine do 1185. godine, su imale kosu toliko dugu da je dodirivala pod. Njihovu kosu istorija pamti pod imenom Suberakashi, a tajna koju su čuvale bila je upravo u pirinčanoj vodi koju su svaki dan nanosile na kosu dok su se češljale. Ovaj period se takođe naziva i period mira (Slučajnost?). Pirinčana voda je takođe bila dugo čuvana tajna u plemenu Red Yao u Kini, koji je bio nazivan i “land of Rapunzels” jer su žene u njemu imale neverovatno dugu i sjajnu kosu, koja pritom nije ni sedela dok ne napune osamdeset godina.

Zašto baš pirinčana voda?

Pirinčana voda je prepuna hranljivih sastojaka koji neguju našu kosu na mnogo različitih načina. Bogata je aminokiselinama koje nam ojačavaju kosu sve od temena pa do ispucalih krajeva. To je čini mnogo otpornijom, a i poboljšava se kvalitet dlake, što joj pruža sjaj za kojim žudimo. Dakle, tvrdnja da pirinčana voda daje kosi sjaj, jeste tačna. A ona da pomaže našoj kosi da raste brže? Takođe tačno, ali ne baš u bukvalnom ( I magičnom smislu) koji smo mi imali na umu kada smo pogledali video na Tiktoku. Pirinčana voda sadrži niacin, poznatiji kao i vitamin B3 koji obezbeđuje dobar protok kiseonika kroz naše telo. Tako je svaka dlaka ishranjena na dubinskom nivou što postiče izgradnju kolagena koji stimuliše rast i razvoj folikula dlake. U pirinčanoj vodi se nalazi i inozitol koji pozitivno utiče na elastičost naše kose. Pomaže joj da izdrži teret vrelih temperatura, kako spoljašnjih tako i onih kojima stilizujemo kosu kada koristimo peglu, figaro ili fen.

Kako se koristi pirinčana voda?

Sve što je potrebno je samo da sačuvate vodu u kojoj ste skuvali pirinač. Dodajte par kapi eteričnog ulja ukoliko želite da vam kosa ima prijatan miris, pa zatim ostavite da se prohladi. Možete da nakon šampona i regeneratora, isperete kosu tom vodom, a možete i da je sipate u flašicu koja ima špric, pa da je tako nanesete. Ostavite je 10 do 15 minuta na glavi, ali ono što je najbitnije – obavezno je isperite i gledajte da to bude nešto hladnijom vodom! Pirinčanu vodu držite u frižideru, ali ne duže od nedelju dana, pa gledajte da je ne pravite u velikim količinama.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografija: Shutterstock

Najnovije