Harper's Bazaar Srbija

4 stvari koje morate znati o povećanju usana

Jedan od najčešćih tretmana ulepšavanja, odnosno estetskih korekcija, jeste popunjavanje usana hijaluronom. To je toliko uzelo maha da se prosto iznenadimo kad vidimo devojku ili ženu, naročito javnu ličnost, sa prirodnim usnama. Pitanje “Ko vam je radio usne?” zapravo nije kompliment, jer čim je neko primetio da ste ih povećali, onda verovatno nisu dobro urađene. Kako bi vam odagnali sve sumnje i nedoumice u vezi sa ovom kozmetičkom intervencijom, pokušaćemo da vam pojasnimo najznačajnije stvari na koje morate obratiti pažnju pre nego što se upustite u tu “avanturu”.

Procedura punjenja usana nije trajna

Pre nego odlučite da se podvrgnete intervenciji punjenja usana, dobro se informišite. Prvo i osnovno je da ova procedura nije trajna (ako pričamo o filerima sa hijaluronskom kiselinom). Uglavnom se mora ponoviti, odnosno korigovati, na svakih šest meseci do godinu dana.

Strah i oklevanje

Strah od toga da usne mogu da izgledaju neprirodno, da se pojave modrice i generalno strepnja da li će sve proći bezbedno i bez posledica je realna. Da biste izbegli neprirodan izgled, zahtevajte konsultaciju kako biste se uverili da se vaša estetika poklapa sa doktorovom. Želite da postignete balans. Po idealnim proporcijama, gornja usna bi trebalo da zauzima jednu trećinu, a donja dve trećine celokupne mase usana. Takođe, iz profila, vaša gornja usna nikad ne bi trebalo da bude ispred donje usne.

Konsultujte se sa doktorom

Kako starimo, naše usne prirodno gube na volumenu. Ukoliko je to vaš problem i želite da ga rešite, prvo zakažite konsultacije sa doktorom. U ovim situacijama, fileri su najčešći go-to izbor koji lekari preporučuju, jer se fileri mogu brzo razložiti, pa se usne vraćaju na prvobitni oblik i izgled. Postoji mnogo vrsta filera sa hijaluronskom kiselinom, koje su odobrene i sigurne za upotrebu, ali svakako je potrebno da vam doktor obrazloži koji je najbolji za vas, odnosno koji rezultat želite – strukturalnu potporu ili prirodniji efekat hidriranosti. Prednosti hijaluronske kiseline su u tome što je biokompatibilna, razlaže se u roku od godinu dana, a pokazalo se i da stimuliše proizvodnju kolagena u telu. Neki doktori proceduru povećanja volumena usana rade iz nekoliko puta, kako bi postupno izgradili volumen i simetriju usana. Zato, dobro se raspitajte koje su to referentne estetske klinike gde možete sa sigurnošću da se prepustite i dobijete željeni rezultat.

Oporavak posle tretmana

Iako je reč o minimalno invazivnoj intervenciji, ipak su derm i epiderm nekoliko puta tanji nego koža na drugim mestima, pa se može očekivati otok koji će se povući posle dva do četiri dana, a u potpunosti nestati nakon deset dana. Kako bi ubrzali oporavak, potrebno je:

  • stavljati hladne obloge na usne
  • ne koristiti kozmetičke proizvode za usne – kreme, balzam, sjaj ili kramin
  • ne boraviti na suncu niti ići u solarijum
  • ne praktikovati nijednu aktivnost koja dodatno iritira usne (poput strasnih poljubaca)

Fotografije: Shutterstock, Unsplash

Najnovije