5 makeup pravila kojih se pridržava svaka Francuskinja

Možda još uvek nismo shvatile šta to tačno imaju Francuskinje što ih čini verovatno najinspirativnijim ženama sveta, ali jesmo shvatile da šta god one kažu – mi bespogovorno slušamo. Preterivanje ili ne, prosto se moramo složiti da one znaju kako da žive, uživaju, odnose se prema sebi i svom izgledu, i sve da je to samo marketinški trik (moramo biti spremne i na tu opciju!) mi smo odlučile – Francuskinje su naše životne muze!

Pazi samo ovo: poznata francuska makeup umetnica Violette otkrila je za britansko izdanje našeg magazina da je u Francuskoj najveći cilj svake žene – da bude srećna. Pritom, biti srećna ne podrazumeva nužno poslovni uspeh, ljubav ili neku drugu “veliku i bitnu stvar”. Ne, sreća dolazi iznutra i u direktnoj je vezi sa stilom života koji Francuskinje vode – njima je važno da u svom životu imaju ona mala zadovoljstva i radosti, a ne da rade nešto ili izgledaju na određeni način da bi privukle nečiju pažnju i bile voljene. Pa – bravo!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Violette (@violette_fr)

Francuskinje vole da budu jedinstvene, nastavlja Violette, a to je moguće postići jedino ako si ono što jesi – to se ne može isfolirati. Zato, prvi i najvažniji korak u življenju tog srećnog i ispunjavajućeg života koji dalje vodi ka mnogim drugim lepim stvarima jeste učenje da volimo sebe i to baš tu verziju koja jesmo. Zanimljivo je da se ovakva filozofija primenjuje na baš svaki segment života, pa tako i na pristup šminkanju. Za Francuskinje, poenta šminkanja je da istaknu svoju prirodnu lepotu, ali i osećanja, a kada ne postoji kalup u koji se treba uklopiti, na površinu izbija istinska radost šminkanja! 

S tim na umu, ovo je pet makeup pravila koje nam je otkrila Violette, a kojih se pridržavaju sve Francuskinje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Violette (@violette_fr)

Prihvati svoju posebnost

Violette primećuje da društvo previše govori o nesavršenostima i popravljanju istih, dok su nesavršenosti ono što nas zapravo čini posebnim, svojim i jedinstvenim. Zato ona uvek savetuje žene da ne brinu previše o tome šta bi želele da promene na sebi, već da se fokusiraju na načine na koje mogu da vole sebe. Kada se šminkaju, Francuskinje žele da proslave, a ne da “poprave” sebe. Ovo znači da one ne žele konturisanje, veštačke trepavice ili bilo šta drugo što će ih promeniti. Možda čak neće staviti ni puder, ali će zato rado poneti šljokice na brunch ili crveni karmin kada krenu u prodavnicu – samo ako tako osećaju!

Crvena je must

Crveni karmin je najmoćniji aksesoar koji jedna žena može da poseduje, smatra Violette i podstiče nas da probudimo magiju u sebi jednostavnim nanošenjem ruža u nekoj odvažnoj nijansi. Kako kaže, kada nanese crveni karmin, ivice potom blago razmaže kako bi postigla nežniji i “mekši” look (isprobavamo – koliko odmah!). 

Opusti se

U skladu sa prethodno navedenim, jedan od omiljenih makeup trendova u Francuskoj je “bouche mordue” look koji podrazumeva diskretnu boju na usnama koja neće biti doterana niti perfektno naneta – više je kao prirodna boja samih usana ili pak efekat koji ostaje nakon ljubljenja sa crvenim karminom. Dakle, opusti se, i svojim usnama obezbedi tek malo boje kako bi izgledale prirodno, ali spremno za poljupce!

Skin-care je osnova svega

Slobodno možemo da kažemo da Francuskinje pristupaju nezi kože gotovo religijski i ona im je daleko važnija od same šminke. Briga o koži, telu i kosi, uvek je na prvom mestu, dok šminka dolazi kao “šlag na torti”. 

Zaboravi na savršenost

Već smo spomenuli način na koji Francuskinje šminkaju usne, a isti nonšalantan stav važi i kada je reč o šminkanju očiju – one vole smokey eyes, ali ne žele da on izgleda savršeno, kao da su se previše trudile. Zato, boju nanose opušteno, prstima, kako bi efekat bio što manje “upeglan”. Bez veštačkih trepavica, sa prirodnim tenom – to je prepoznatljiv French look. Uz to, ne smemo zaboraviti messy hair, kao i tipičan, ultra jednostavan outfit koji uključuje farmerke, bodi i cipele koje liče na muške. Très chic!

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Instagram

Najnovije