Kako da odaberete savršenu podlogu za šminku

U zavisnosti od godina, tipa kože i željenog nivoa prekrivanja, opredelite se za toniranu, BB, CC kremu ili puder

Osnova svake beauty nege jeste kvalitetna podloga, čija je funkcija da prikrije eventualne nepravilnosti na koži, da šminka bolje prijanja i bude dugotrajnija. U moru raznovrsnih podloga, teško je odabrati onu pravu tj. onu koja odgovara potrebama vašeg lica. Zato ćemo vam pojasniti razlike između kompaktnih i tečnih pudera, između BB, CC i toniranih krema. Svaki od navedenih proizvoda “radi svoj posao”, jedino je važno prepoznati kom tipu kože, u kom periodu dana i godine je najbolje koristiti koji.

Tonirana krema

Savršen spoj hidratacije i lagane pigmentacije toniranu kremu čini idealnom za devojke čija je koža normalna do suva, bez naglašenih nepravilnosti. Reč je o laganoj podlozi koja će koži obezbediti neophodnu vlažnost i blago je osenčiti. Može se reći da je tonirana krema blaža varijanta tečnog pudera koja ujednačava ten, prikriva sitne nepravilnosti i štiti kožu od spoljašnjih uticaja 

BB krema

Blemish Balm Cream (BB) odličan je odabir za sve tipove kože, naročito za masnu i normalnu, dok za izrazito suvu kožu najbolje je kombinovati sa hidratantnom kremom ili serumom. BB krema je podloga koja se može opisati “na pola puta” između tonirane kreme i tečnog pudera. To znači da ima odlična svojstva hidratacije, sa negujućim sastojcima, pokriva sitne nepravilnosti, poseduje zaštitni faktor, sa antiaging svojsvima. Njena lagana tekstura i efektivnost preporučuju je za letnje dane.

CC krema

Color Correcting (CC) krema veoma je slična BB kremi. Ne samo da štiti, hidrira i prekriva manje nepravilnosti, njena osnovna funkcija je ujednačavanje pigmentacije kože, te je dobar izbor za sve one koji imaju problema sa crvenilom, bledilom i drugim diskoloracijama. Licu pruža blago do srednje prekrivanje nepravilnosti. Može se koristiti sama ili kao prajmer ispod tečnog pudera. U odnosu na BB kremu, ima bolju pokrivnu moć.

Tečni puder

Svima onima kojima je potrebna bolja pokrivenost tena, tu su tečni puderi. S tim da je njihova formulacija različita, te su oni sa laganijom teksturom pogodniji za letnji period. U odnosu na klasične tečne pudere sa kremastom formulacijom, koji ne prijaju izrazito suvoj i masnoj koži, lagana formulacija je odličan izbor za sve tipove kože. Blago hidrira, lako se razmazuje i daje sjajni finiš.

Tonirana krema za dan, puder za veče

Dilema uvek postoji, ali moramo znati da je tonirana krema veoma lagana i idealna za svakodnevnu upotrebu. Ne izaziva efekat maske i ne začepljuje pore ili to čine znatno manje u odnosu na tečne pudere. Zbog svoje nešto teže konzistencije, tečni puderi imaju bolju pokrivnu moć i za razliku od toniranih krema mogu se naći u više nijansi. Što znači da ćete pronaći onu najpribližniju boji vašeg tena. Najbolje je kombinovati, u zavisnosti od aktivnosti, preko dana koristiti toniranu kremu sa vrlo malo tečnog pudera (ako baš morate), dok za veče birajte tečni puder jer ima jaku pokrivnu moć i postojan je.

Mineralni puderi u kamenu

Najbolji prijatelji masne, mešovite i normalne kože jesu puderi za matiranje, naročito ukoliko želimo da produžimo trajnost šminke. Posebno popularni i kvalitetni su mineralni puderi, jer sadrže mineralne pigmente poput bisernog praha, titanijum-dioksida, cink-oksida…koji se mogu naći u prirodi. Nakon stavljanja tečnog pudera ili BB kreme (za masnu i mešovitu kožu), nanesite puder u kamenu. Najbolje to učinite velikom rastresitom četkom. Ukoliko ovaj puder nanostie direktno posle kreme, onda sačekajte desetak minuta da koža upije kremu..

Najnovije