Hajlajter ili filer: Oba su u trendu, ali šta je bolje za oblikovanje vilice?

Dok TikTok "ludi" za hajlajtovanjem vilice, po ugledu na Bellu Hadid, drugi koriste radikalnije mere da preoblikuju svoje lice.

Nekada davno, mi milenijalci smo obožavali mat ten, ali ne baršunasto mat, već 2D mat. Mnogi makeup lookovi nastali u periodu našeg odrastanja u našem sećanju će ostati zabeleženi kao totalno neprirodne maske bez imalo života u njima. 

Zahvaljujući dženzerima, shvatamo da blistava koža deluje hidrirano, zdravo i lepo, i daleko prirodnije od onoga što smo mi smatrali adekvatnim. Upravo zato nas je i zapljusnula ogromna količina različitih hajlajtera koji nam na najjednostavniji način pružaju ten iz snova.

No, ako ste do sada hajlajter stavljali samo na jagodice i eventualno nos i gornju usnu, možda ćete želeti da isprobate nešto malo drugačije i pomalo neočekivano - hajlajtovanje vilice. Makeup trend uočen kod Belle Hadid "zaludeo" je TikTok, a predstavlja samo još jedan način da oblikujete i istaknete ključne tačke na licu (među kojima je i vilica). Jedina napomena - koristite hajlajter u nijansi koja je najpribližnija vašem tonu kože (dakle, ne roze).

@jaclynforbes would u try jaw highlighter?! #viralmakeup #bellahadid #charlottetilbury #2022makeuptrends ♬ original sound - jaclynforbes

Šminka naravno ne može da bude jedina koja će vam obezbediti taj savršeni oblik vilice, perfektno definisane, o kom smo počeli da maštamo. Da, čini se da su visoke jagodice pale u drugi plan... Elem, dok neki od nas i dalje koriste gua sha kamen za oblikovanje brade i vilice, neki testiraju nešto ekstremnija rešenja - filere.

Korigovanje oblika vilice filerima, koji se ubrizgavaju na nekoliko mesta, čini crte oštrijim i definisanijim čime se može postići skladniji i proporcionalniji izgled lica. Osim toga, fileri mogu da kreiraju i efekat liftinga, a rezultati traju od 6 do 12 meseci. 

Kada je reč o tipovima filera koji se koriste za ovo područje, to može biti filer na bazi hijaluronske kiseline. Osim što je najprirodniji izbor za kožu, njegova prednost je i u tome što se lako može rastvoriti u slučaju da vam se ipak ne dopadnu rezultati. No, kalcijum hidroksiapatit je bolji izbor jer, za razliku od hijaluronske kiseline koja može da zadržava tečnost (što je čini odličnom za korigovanje jagodica ili usana) pruža oštriju i bolju definiciju, bez efekta natečenosti. Osim toga, kalcijum hidroksiapatit je materija koja se već nalazi u kostima što ga čini adekvatnijim za oblikovanje ovog dela lica. Ovakvi fileri, takođe, imaju dugotrajniji efekat, od oko godinu dana, ali ne može se lako rastvoriti. 

Kao i kod svake druge trajnije estetske korekcije, i kod oblikovanja vilice filerima postoji opasnost od neželjenih reakcija. Dok su otok i sitne modrice normalni, problem nastaje kada se stvore "čvorovi", promene u boji kože ili ozbiljne alergijske reakcije. Izuzetno retka ali i dalje moguća komplikacija je i oštećenje i začepljivanje krvnih sudova ukoliko se fileri pogrešno ubrizgaju. 

I iako je mnogo ljudi koji su i te kako zadovoljni rezultatima, niko ne može da vam garantuje da će se vaša očekivanja poklopiti sa finalnim izgledom. Obavezno se posavetujte sa proverenim lekarom i detaljno proučite sve opcije i moguće efekte. Ili, jednostavno se držite hajlajtera! 

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Pročitaj još