Harper's Bazaar Srbija

10 esencijalnih ulja koja treba da imate u svom domu

Eterična ulja su koncentrovani biljni ekstrakti, jedan od najpopularnijih tretmana u alternativnoj medicini, i to sa dobrim razlogom. Mogu se koristiti i u kozmetologiji i za mirisanje sobe, a neka čak i u hranu.

Upotreba određenih mirisa povećava koncentraciju, utiče na kognitivne sposobnosti i menja naše raspoloženje. Zbog toga je važno znati koje ulje kako deluje, a bolje je imati zalihe nekoliko bočica u slučaju napada depresije ili potrebe da se koža dovede u red.

Otkrivamo vam koja su ulja pogodna za kućnu upotrebu.

Preventivne mere

Esencijalna ulja se mogu koristiti na razne načine, čak se nanose na kožu ili obogaćuju kupke. Međutim, pre nego što upotrebite proizvod, morate da se uverite da je pogodan za to: ekstrakte koji peckaju, poput cimeta, ne bi trebalo nanositi na kožu – postoji rizik od opekotina.

Neke je potrebno pomešati sa vezivnim uljem: kokosovim ili bademovim. Pre nego što ih upotrebite, napravite test kako biste bili sigurni da niste alergični.

Čemu služe ekstrakti?

Iako su masovno počeli da se koriste tek krajem 20. veka (pre toga nisu svi bili dostupni), postoji nekoliko studija koje potvrđuju blagodeti esencijalnih ulja. Eksperimenti na Univerzitetu Georgetovn u Medicinskom centru, sprovedeni 2005. godine, pokazali su da ekstrakti piskavice, cimeta, kima i origana snižavaju nivo glukoze u krvi i smanjuju verovatnoću dijabetesa.

Kasnije su podatke potvrdili naučnici sa Univerziteta u Navarri 2015. godine: eksperimentalnim pacovima su dali vodu sa dodatkom ulja smilja i grejpa. Životinje, uprkos činjenici da su se dobro hranile, praktično se nisu udebljale. To ukazuje na poboljšanje u radu endokrinog sistema.

To nije sve za šta su esencijalna ulja sposobna. Svako od njih ima poseban mehanizam delovanja.

Ulje lavande

Ulje lavande je pogodno za zarastanje rana od ujeda, posekotina i iritacija kože. Takođe opušta nervni sistem, pa ga možete dodati u kozmetiku za negu tela ili kapati u difuzor ili aroma lampu za ublažavanje nesanice.

Ulje bergamota

Takođe vas umiruje i priprema za zdrav san. Dodajte ga u kupke ili napravite sprejeve kojima ćete prskati peškire i posteljinu.

Ulje kamilice

Obično se koristi kod nesanice, anksioznosti, simptoma PMS-a, akni i ekcema. Stručnjaci preporučuju udisanje ili nanošenje na kožu nakon mešanja proizvoda sa drugim uljem.

Ulje žalfije

Ulje žalfije menja hormonsku ravnotežu i olakšava prolazak kroz menstruaciju ili prelazak u menopauzu. Da biste ublažili simptome, stručnjaci predlažu nanošenje na donji deo stomaka, zglobove i iza ušiju – ulje se apsorbuje na nivou mirisa.

Ulje čajevca

Može se koristiti za sušenje bubuljica, uklanjanje ogrebotina i obnavljanje kože nakon opekotina i ujeda. Samo ulje je korozivno i bez baznog ulja izazvaće jaku iritaciju. Međutim, ako ga dodate hidratantnom serumu ili ga pomešate sa drugim uljem možete ga naneti na rane.

Ulje geranijuma

Odgovoran za regulaciju proizvodnje sebuma: uz pomoć ovog ekstrakta stanje kože glave i lica se normalizuje. Pored toga, ulje deluje antidepresivno, zato, ako se ne osećate dobro, stručnjaci savetuju da ga pomešate sa baznim uljem, nanesete na zglob i udahnete aromu.

Tamjan

Ulje tamjana ublažava stres, poboljšava raspoloženje, kontroliše ravnotežu hormona i podmlađuje. Tamjan ponekad čak i ublažava bol. Samo dodajte nekoliko kapi u svoje proizvode za negu kože kako biste uklonili ožiljke ili tragove starenja.

Origano ulje

Može se koristiti u kuvanju, ubijajući gljivične infekcije i smanjujući upale. Pored toga, ekstrakt origana, podržava imunitet i smanjuje rizik od prehlade. Preporučuje se dodavanje ulja u difuzor, aroma lampu ili kao začin.

Eukaliptus ulje

Često se koristi u inhalacijama i aromaterapiji. Ekstrakt je posebno koristan u hladnoj sezoni: pospešuje rad respiratornog sistema i uništava bakterije koje uzrokuju bolesti. Dodajte ga u proizvod za tuširanje, difuzor ili inhalator i udišite paru.

Ulje đumbira

Samo je po sebi prilično ljuto, ali ako ga pomešate sa baznim uljem, možete ga koristiti kao sredstvo za zagrevanje kako biste vratili pokretljivost zglobova i ublažili modrice.

Najnovije