10 saveta kako da bezbedno uživate na suncu i budete preplanuli

Nema ništa lepše od boravka na plaži, bilo da ste na bazenu, reci, jezeru ili moru, i uživanja u vodi i suncu. Međutim, treba imati na umu da sunčevi zraci mogu biti veoma štetni po zdravlje, te je potrebno preduzeti određene mere predostrožnosti. Sledeći savete, zaštitićete kožu od sunčevog zračenja i izbeći njegove štetne efekte, a uživaćete i izgledati preplanulo. Potrebno je samo petnaest minuta na suncu da oštetite kožu, zato pre nego što krenete napolje, evo šta treba da znate o boravku na suncu i zaštiti kože.

Izbegavajte sunce u podne

U centralne sate dana (od podneva do 14 sati) sunčevo zračenje je mnogo jače, pa u tom periodu treba izbegavati boravak na suncu. Preporuka je da ostanete u senci i pravilno se zaštitite.

Proverite rok trajanja proizvoda za sunčanje

Ukoliko vam je od prošle sezone ostala krema za sunčanje, proverite njen rok trajanja. On je oko tri godine, a i kraći ukoliko je bila izložena visokim temperaturama. Ne ostavljajte kremu za sunčanje na vrućim mestima, poput automobila, jer prekomerna toplota može smanjiti njenu efikasnost.

Kako odabrati i koristiti kremu                                       

Svaki deo tela koji će biti izložen suncu treba da bude zaštićen. Najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, čak i ako je oblačno, potrebno je staviti kremu. Kada birate kremu za sunčanje, odaberite onu sa najmanje SPF 15 ili SPF 30, koje nude zaštitu širokog spektra i od ultraljubičastog A (UVA) i od ultraljubičastog B (UVB) zraka. Ljudi koji su imali kožne reakcije na kremu za sunčanje treba da probaju drugu marku. Potražite proizvode koji su označeni kao pogodni za osetljivu kožu i bez mirisa.

Nanesite kremu pre izlaska na sunce

Da bi krema bila efikasna i prodrla kroz kožu, važno je naneti fotoprotektor 20 ili 30 minuta pre sunčanja. Uvek sledite uputstva na etiketi proizvoda.

Ne štedite na proizvodima za sunčanje

Jedan sloj kreme za sunčanje ne traje ceo dan. Svaka dva sata potrebno je da ponovo nanesete kremu i ne zaboravite da je stavite na ruke i stopala i da je ponovo nanesete nakon plivanja ili znojenja.

Potrebno je svaki deo tela izložen suncu temeljno zaštititi. Procenjuje se da bi odrasla osoba trebalo da koristi oko 35 grama kreme u svakoj aplikaciji, što je ekvivalentno najmanje 1 kašičici kreme za sunčanje po po ruci, nozi…

Zaštitite sve delove tela

Lice, usne, oči i vlasište takođe su podložni opekotinama ili trpe efekte sunca. Zato, koristite balzam za usne sa zaštitnim svojstvima, sunčane naočare i kapu.

Sunčane naočare su važne

Skupe sunčane naočare ne garantuju bolju zaštitu. Potražite one koje blokiraju 99% ili 100% UVB i UVA zraka. Sunčane naočare štite vaše oči od UV zraka i smanjuju rizik od katarakte. Takođe štite nežnu kožu oko očiju.

Koristite odeću kao zaštitu

Ne postoji bolja barijera od fizičke, a odeća ispunjava tu funkciju. U zavisnosti od materijala od kojeg je napravljena, biće više ili manje otporan. Na tržištu postoje majice i pantalone koje štite od UV zraka.

Šešir glavu čuva

Za najveću zaštitu nosite kapu sa obodom koji zatamnjuje vaše lice, uši i potiljak. Čvrsto tkani materijal, poput platna, najbolje štiti kožu od UV zraka. Izbegavajte slamnate šešire i obode sa rupama koje propuštaju sunčevu svetlost.

Pijte mnogo tečnosti

Izlaganje suncu može prouzrokovati dehidraciju celog tela, tako da je neophodno unositi mnogo tečnosti, najbolje vode, čajeva i limunade.

Fotografije: Shutterstock

Najnovije