Harper's Bazaar Srbija

10 činjenica koje verovatno niste znali o filerima, botoksu i hijaluronskoj kiselini

Botoks ili hijaluronska kiselina? Pre nego što se odlučite, pročitajte 10 stvari koje (verovatno) niste znali.

1. Botoks

To je oblik prirodnog proteina proizvedenog iz Clostridium botulinuma. Lokalno se ubrizgava i koristi se za privremeno opuštanje mišića lica zbog kojih se bore povlače. Takođe se može koristiti medicinski za lečenje hiperhidroze, a poslednjih godina pokazao se efikasnim u lečenju migrene.

2. Fileri

U kategoriji filera prevladala je hijaluronska kiselina, supstanca koja se prirodno nalazi u vašem telu, ali njena proizvodnja vremenom slabi. Ima oblik providnog kristalnog gela i sposobnost zadržavanja vode u koži dajući joj volumen i elastičnost. Fileri se koriste za „popunjavanje“ bora u predelu oko usana, između obrva, korekciju nosa, za tragove od akni, ali i za bore oko očiju i poboljšanje oblika usana.

3. Možete raditi botoks u bilo kojoj dobi

Postoji urbani mit da bi rano trebalo započeti sa botoksom (čak i pre 30. godine) ako želite da sprečite stvaranje bora. U stvari, ne postoji ograničenje i botoks možete raditi u bilo kojoj dobi za koju smatrate da je razumna.

4. Biće bolno

Bez obzira da li koristite botoks ili hijaluronsku kiselinu, materijal se ubrizgava u kožu malom injekcijom. Mnogi lekari koriste lokalnu mast sa anestetičkim delovanjem za smanjenje bolova na mestu injekcije, ali istina je da ćete osetiti bol, u podnošljivoj meri.

5. Moći ćete da se vratite na posao istog dana

Neće biti znakova intervencije, tako da se možete odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima. Sledećeg dana na mestu uboda može biti mala modrica, malo veća od tačke, koju lako možete prekriti šminkom. Ako ste na usnama koristili injekcije hijaluronske kiseline, prilično je verovatno da nabreknu zbog osetljivosti tkiva – ali ne toliko da vam lice izgleda neobično. Oticanje će se povući u roku od 12-14 sati.

6. Ne bi trebalo da se kupate ili razgovarate

Ako ste radili botoks, ne bi trebalo da se kupate, koristite fen za kosu i idite u teretanu istog dana, kako ne biste smanjili dejstvo materijala. Ako ste, pak, korsitili hijaluronsku kiselinu, najbolje je da ćutite – ili razgovarate što je moguće manje – nekoliko sati i izbegavajte vežbanje iz istog razloga kao i kod botoksa.

7. Uskoro ćete videti rezultate

Kod korišćenja hijaluronske kiseline rezultate ćete videti gotovo odmah. Biće malo lokalnog otoka oko 12-24 sata, posebno ako su injekcije korišćene na usnama, ali imaćete dobru sliku krajnjeg rezultata. Efekat botoksa počinje nakon tri četiri sata, a konačni rezultat će biti vidljiv za otprilike nedelju dana.

8. Da, postoji „protivotrov“ za hijaluronsku kiselinu, ali bolje da vam nije potreban

Ako nanošenje hijaluronske kiseline na lice ne uspe, postoji „antidot“, hijaluronidaza, koja ga rastvara. Međutim, većina dermatologa i plastičnih hirurga koji ga koriste radije daju manju dozu i preporučiće vam da se vratite za 10-14 dana po dodatak, ako je potrebno, umesto da rizikuju da preterate prvi put.

9. Botoks: uvek postoji rizik od neželjenih efekata, ali je mali

Pored malih modrica na mestima ubrizgavanja, neke žene u prvih nekoliko dana pate od glavobolje, ali nelagodnost brzo popušta. Ozbiljniji neželjeni efekat je asimetrično smanjenje bora kao i opuštenih kapaka, ali to je nešto što se retko dešava i, ako odaberete iskusnog lekara, verovatno nećete iskusiti ovu neprijatnost.

10. Ovi tretmani deluju, ali treba ih redovno ponavljati

Za njihov uspeh zaslužna je velika popularnost među ženama i muškarcima svih starosnih grupa. Rezultati traju od 4 meseca za botoks i 6 za hijaluron, ali sve zavisi od toga kako će vaše telo reagovati. Ne događa se često, ali ubrizgavanje hijaluronske kiseline u „problematičnu“ tačku na vašem licu može aktivirati prirodnu proizvodnju kolagena i tako možete imati rezultat koji će trajati dugi niz godina.

harpersbazaar.gr

Najnovije