Harper's Bazaar Srbija

4 skincare kombinacije koje nikada ne biste smeli da koristite

Žene vole sastojke za negu kože. Koliko god to ne želeli da priznamo, s godinama sve više posmatramo potrebe svoje kože i otkrivamo različite načine nege. Međutim, ormarić prepun seruma i hidratantnih krema može učiniti da ne znamo koji aktivni sastojci ne deluju skladno.

Vitamin C, benzen peroksid, niacinamid i druge reči koje su poslednjih godina dinamično ulazile u naš svakodnevni život ponekad se koriste na štetan način. Na kraju, pametna i efikasna beauty rutina uvek zahteva prave saveznike.

Mešanje sastojaka za negu kože

Koristimo sve ono što se bori protiv zatvorenih pora, finih bora i pronašli smo savršen recept za rešavanje dosadne kože. Međutim, nije retko da iako ostajemo verni beauty rutini ujutro i uveče, ne vidimo idealne rezultate. To je zato što mešanje pogrešnih sastojaka može učiniti proizvode manje efikasnim ili neaktivnim.

U nastavku vam otkrivamo neprikladne kombinacije kako ne biste doveli kožu do upala i kako biste izbegli pojavu iritacije. 

Retinol + AHA / BHA

Razni oblici retinola poznati su u beauty svetu kao kraljevi u borbi protiv starenja. Međutim, kombinovanje proizvoda sa retinolom sa jakim pilingom može oštetiti zaštitnu barijeru kože. Retinoidi deluju poboljšavajući životni ciklus ćelija, povećavajući proizvodnju kolagena i čineći izgled bora ujednačenijim. Međutim, ovaj sastojak posebno je nestabilan u kombinaciji sa drugim proizvodima zbog mogućnosti iritacije. AHA / BHA proizvodi koji sadrže glikolnu kiselinu, mlečnu kiselinu ili salicilnu kiselinu mogu vas dovesti do  ujednačenog tena, ali u kombinaciji sa sastojkom protiv starenja – kao što je retinol – mogu prouzrokovati bolni piling kod osoba sa osetljivom kožom. Umesto toga, koristite svoj proizvod sa retinolom sa hidratantnom kremom kako biste umanjili ovaj potencijalni neželjeni efekat.

Retinol + vitamin C

Iako je vitamin C sastojak koji štiti kožu od zagađenja okoline, najbolje je koristiti ga tokom dana, dok su retinoidi „korektivni“ proizvodi, što ih čini idealnim za noćnu rutinu lepote. Stoga je očigledno da se, kako bi se postigao najbolji rezultat od oba sastojka, ne smeju koristiti istovremeno. Umesto toga, koristite proizvode sa vitaminom C tokom dana, a retinoide noću.

Retinol + benzoil peroksid

Većina proizvoda sa vitaminom A ne funkcioniše dobro sa nekim od najboljih „boraca“ protiv akni. Jedan od njih je omiljeni benzoil peroksid. Ovi sastojci deluju kompetitivno i ponekad benzoil peroksid može bukvalno da deaktivira retinoide. Srećom, postoji mnogo oblika i derivata vitamina A, poput tretinoina, za koje je utvrđeno da ostaju stabilni čak i kada se koriste u kombinaciji sa ovim sastojkom.

Znamo da se voda i ulje ne mešaju, a isto važi i kada je osnova vaših proizvoda za negu kože u pitanju. Takođe, mnogi proizvodi za negu kože su na bazi vode, jer ulja često zatvaraju pore. Ako ste skloni povećanom stvaranju sebuma na koži, traženje takvog proizvoda je idealno rešenje.

 foto:Instagram

Najnovije