5 neočekivanih uzroka pojavljivanja akni

Akne nisu samo glavobolja za tinejdžere.

Akne nisu samo glavobolja za tinejdžere. Ako se ujutro pogledate u ogledalo i na svom licu pronađete nekoliko novih bolnih iznenađenja, pogledajte našu listu i otkrijte neočekivane razloge pojavljivanja bubuljica.

 

Ne očistite lice dovoljno dobro

 

Čak i ako ne korsitite svakodnevno šminku, pre spavanja lice treba temeljno očistiti. Nečistoća i prašina u vazduhu se nakupljaju na površini kože i začepljuju pore. Ako vaša koža nije dovoljno očišćena pre spavanja, prljavština i bakterije u vašim porama, zajedno s trljanjem kože o tkaninu jastučnice, gotovo sigurno će vam doneti par bubuljica. Inače, dermatolozi preporučuju da svake večeri menjate jastučnicu kako biste smanjili rizik od akni. 

 

Manjak sna

 

Nedostatak sna dovodi ne samo do gubitka koncentracije i loših performansi, već i do problema sa kožom. Telo ima svoje cirkadijske ritmove, prema kojima morate da spavate noću (najmanje 7-8 sati). Tokom spavanja, celo naše telo se odmara i „ponovo pokreće“, dok se nivo hormona kortizola smanjuje (što je, kako navodi najnovije istraživanje, povezano sa pojavom akni). Ako malo spavate, nivo kortizola u telu se stalno raste, a samim tim se verovatnoća upale povećava nekoliko puta.

 

 

Prekomerno koristite proizvode protiv akni

 

Sredstva koja imaju za cilj borbu protiv akni često mogu postati njihov uzrok. Akne su obično povezane sa viškom sebuma u ​​koži, zbog čega većina tretmana protiv akni jako isušuje kožu. Ako proizvod dođe na područje kože koje nije upaljeno, to dovodi do dehidracije i, kao rezultat, stvaranja više sebuma i novih upala. Budite pažljivi prilikom korišćenja ovakvih proizvoda.

 

Proizvodi za kosu začepljuju pore

 

Bez obzira koliko se trudili, proizvodi za stilizovanje kose dodirju vaše lice. Sulfati, različiti aktivni sastojci koji duboko neguju, hidriraju i održavaju boju kose, mogu biti previše agresivni na licu i uzrokovati akne. Stručnjaci preporučuju upotrebu šampona bez sulfata: oni ne samo da neće izazvati akne, već će i bolje očistiti kosu. Kada nanosite masku ili regenerator, nagnite glavu nadole i pokušajte da se ne približite korenu kose, tako da proizvod ne dođe na kožu glave.

 

Problem je u vašoj kozmetici

 

Ako neko koga poznajete ima savršenu kožu, ne znači da će kozmetika koju ta osoba koristi i vama odgovarati.  Ako je vaša koža sklona upalama, sastav nekih proizvoda za negu kože (pogodnih za suvu i normalnu kožu) može pogoršati situaciju. Pažljivo pročitajte sastav proizvoda i pokušajte da izbegnete ove supstance.

Pročitajte još

Pročitaj još