6 načina da ublažite i izbelite podočnjake

Od efikasne nege kože do šminkanja

Koža ispod očiju je prirodno tanja i može s godinama postati prozirnija, što znači da krvni sudovi mogu provirivati, dajući koži plavičastu nijansu. Tamni kolutovi ispod očiju čest su problem i žene se na razlitičite načine dovijaju kako da ih se reše. A kako bi se u toj misiji uspelo važno je znati uzrok njihovog nastanka. Umor, loš san, neprospavane noći, zadimljene i zagušljive prostorije, neadekvatno čišćenje lica, genetika, zdravstveni problemi, sve su to okidači za stvaranje podočnjaka. Urednim životnim navikama organizam ćete dovesti u stanje balansa, a to podrazumeva kvalitetan san, zdravu ishranu, unos dovoljne količine tečnosti i fizičku aktivnost.

1. BIRAJTE KREME SA VITAMINOM C

Ključni sastojak mnogih proizvoda za negu je vitamin C, jer on inhibira proizvodnju melanina u koži usporavajući ćelijski proces koji dovodi do promene boje kože, istovremeno stimulišući sintezu kolagena. Osim toga, vitamin C ima snažna antioksidativna svojstva, tako da će sprečiti oštećenje slobodnih radikala koji dugoročno mogu doprineti podočnjacima.

Ali sa toliko krema za oči na bazi vitamina C na tržištu, kako utvrditi koja je najbolja? Kao i kod svih aktivnih sastojaka, najveća koncentracija nije nužno i najefikasnija. Mešavina ostalih sastojaka u optimalnim koncentracijama obezbediće da nežna koža ispod očiju ne bude iritirana i pružiće najbolji mogući rezultat. Potražite kremu ili gel koji sadrže hranljive sastojke - poput tradicionalnog azijskog kozmetičkg sastojka centella asiatica ili vitamina E - da pojačaju efekte aktivne doze vitamina C

2. RETINOL STIMULIŠE SINTEZU KOLAGENA

Retinol (vitamin A) i njegovi derivati, kao što je retinil palmitat, pomažu u stimulisanju sinteze kolagena, ubrzavajući metaboličku funkciju starijih ćelija kože i prirodno pomažući ciklus deskvamacije (obrta ćelija). Jasno je da su derivati retinola moćan saveznik u borbi protiv podočnjaka, ali se mora pravilno koristiti. Potrebno je odabrati kremu formulisanu tako da ima uravnotežen odnos sa drugim hidratantnim, antioksidativnim ili sastojcima koji pojačavaju cirkulaciju. Takođe je važno koristiti retinol koji je formulisan posebno za područje ispod očiju, jer drugi mogu biti prejaki za ovu nežnu kožu.

3. HEMIJSKI PILING

Podočnjaci su povezani sa pigmentima i posebno dobro reaguju na hemijski piling. Studije su pokazale obećavajuće rezultate. Tretmani u salonu uglavnom podrazumevaju nanošenje koncentracije alfa hidroksi kiseline na kožu koja pigmentne ćelije rastvara na siguran, kontrolisan način, pre nego što se neutrališe. Vremenom, ovim tretmanom koža postaje svetlija i svežija, bez izražene pigmentacije.

4. MASKA ZA OČI

Postoje brojne maske koje ciljano deluju na kožu oko očiju, a svaka je formulisana tako da nežnoj zoni ispod očiju pruži koncentraciju hidratantnih sastojaka koji blagotvorno deluju na tamne kolutove, sitne linije i natečenost. Za brzi efekat i trenutno zadovoljstvo, potražite masku koja sadrži hijaluronsku kiselinu male težine uz dodatak peptida koji mogu pomoći u stimulisanju proizvodnje kolagena.

5. KOREKTOR, IZBOR BOJE I TEHNIKA NANOŠENJA

Odabir prave nijanse korektora za područje ispod očiju pola je uspeha. Ako su vam podočnjaci plavkasto-ljubičasti, odaberite biskvatnu nijansu korektora, a ako su zelenkasto-braon, pokušajte sa nijansom boje breskve.

Najveća greška koju pravimo kada je korektor u pitanju jeste odabir previše svetle nijanse. Osvetljenost je ključna, ali ako postanete presvetli, izgledaćete pepeljasto i beživotno. Potrebno je izabrati korektor koji je za jednu nijansu svetliji od vašeg prirodnog tona kože.

Kako bi korektor delovao prirodno i lepo se stopio sa bojom vaše kože, važno je da područje ispod očiju bude hidrirano.

Nanesite malu količinu korektora četkom, laganim, nežnim pokretima od unutrašnjeg do spoljašnjeg ugla oka. A kao finiš, prstima utapkajte proizvod.

6. PROMENITE BOJU SENKE ZA OČI

Boja senke za oči može imati ključnu ulogu da tamni krugovi ispod očiju nestanu ili pak budu još uočljiviji. Ljubičaste i tamnije nijanse treba izbegavati jer će podočnjake učiniti vidljivijim. Ukoliko preferirate zadimljen izgled oka, posegnite za laganim reflektujućim krem senkama ili za puderima koji mogu pružiti isti efekat, koji će učiniti da koža ispod očiju izgleda zategnuto i svetlo. 

Možete isprobati sunrise tehniku koja na lak način osvetljava željenu zonu. Nanesite laganu osnovnu nijansu na celo oko, srednji ton stavite u spoljni nabor, a najtamniju nijansu uz trepavice. Pojačajte efekat nanošenjem gel olovke za oči u koren trepavica. 

Pročitajte još

Pročitaj još