6 popularnih ušnih pirsinga sa benefitima akupunkture

Ko bi rekao da lečenje migrene može biti tako stylish?

U tradicionalnoj kineskoj medicini, akupunktura je kreirana da obnovi protok životne energije – či. Ova tehnika stara 5.000 godina podrazumeva bockanje kože tankim iglama na strateškim tačkama po celom telu, kako bi se ublažila bilo kakva napetost uzrokovana poremećajem ili blokadom či-ja. Razlozi za ovo variraju od mentalnih do fizičkih zdravstvenih stanja.

Iako su mnogi upoznati sa akupunkturom tela, aurikuloterapija je specifična vrsta akupunkture koja je usmerena na spoljašnje delove uha. Prema kineskoj medicini, uši se smatraju mikrokosmosom tela, te sa 200 akupresurnih tačaka mogu pomoći u balansiranju uma i tela. Studija je pokazala da aurikuloterapija pozitivno utiče na mnoga stanja kao što su migrene, hronični bol, anksioznost, zapaljenja i opšte blagostanje.

Evo kako pirsing uha pomaže u tome.

Daith

Lociran na veoma specifičnom delu ušne školjke – u unutrašnjem pregibu, gde se završava hrskavica, daith pirsing, po verovanju, ublažava simptome hroničnih migrena.

Prema jednoj studiji 57-godišnji učesnik, koji je patio od migrena, nakon daith pirsinga, primetio je značajno smanjenje napada glavobolja, koje je do tada imao svakodnevno.

Conch

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JISOO🤍 (@sooyaaa__)

Nazvan po spiralnom obliku uha, pirsing u školjki povezan je sa opuštanjem mišića i borbom protiv hroničnog bola.

Helix

Helix, jedan od najpopularnijih pirsinga hrskavice, nalazi se na krajnjem, spoljašnjem obodu ušiju. Ako je stimulisano ili probušeno ovo područje, smatra se da pruža olakšanje kod alergija i ublažava simptome upale grla.

Forward Helix

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studs (@studs)

Na suprotnoj, paralelnoj strani helix-a, na unutrašnjem delu spirale uha, nalazi se forward helix. Ova specifična akupresurna tačka može pomoći kod napetosti mišića i podstaći cirkulaciju krvi. Podsticanjem povećanog protoka krvi, ovaj pirsing takođe može pomoći u sprečavanju nastanka bora.

Tragus

Slično daith pirsingu, bušenje tragusa pomaže ublažavanju napada migrena, kao i anksioznosti. Tragus se nalazi tik uz ušni kanal, na zadebljanom delu iznad ušne resice, te pirsing ove tačke stimuliše nerv vagus koji se proteže od mozga ka ostatku tela.

Rook

Smešten na neobičnom mestu, u čvrstom unutrašnjem i poprečnom pregibu uha, pirsing rook usmeren je na presurnu tačku koja je namenjena uglavnom da smanji migrene i oslobodi od stresa.

 

Foto: Unsplash, Instagram

Priredila: T.M.

 

Najnovije