6 stvari koje treba da znate pre upotrebe retinola

Kad treba početi s njim, koliko često ga upotrebljavati i sa čim u kombinaciji.

Kada je reč o odbrani od finih bora i održavanju zdravog sjaja kože, nema hvaljenijeg sastojka od retinola. No, iako ga ima na policama svih drogerija, apoteka i stranicama magazina, čini se da i dalje ne znamo dovoljno o njemu, posebno o tome kako ga treba pravilno koristiti. 

Za početak, hajde da se pozabavimo time šta je retionol. U pitanju je derivat vitamina A, a nalazi se u namirnicama životinjskog i biljnog porekla i, između ostalog, primenjuje i u kozmetici. Postoje tri oblika retinola: prekursori retinola, čisti retinol (retinol u užem smislu ili vitamin A1), i kiselina vitamina A. U kozmetici se najčešće upotrebljava čist retinol – u malim koncentracijama. 

Za šta se koristi retinol?

Retinol stimuliše proizvodnju kolagena i obnavljanje ćelija, pa zahvaljujući njemu koža izgleda zategnuto i ujednačeno. Može da pomogne kod mnogih kožnih problema, da redukuje bore i spreči njihovu pojavu, uklanja nečistoće, smanjuje pore. U donjim slojevima naše kože funkcioniše kao skela, jača strukturu kože i smanjuje dubinu bora. Retinol može da bude spas za nečistu kožu, posebno akne, a u gornjim slojevima kože deluje kao piling: uklanja mrtve ćelije, regeneriše, čisti, smanjuje proizvodnju sebuma. Ublažava fleke i druge pigmentacije, pegla neujednačenu strukturu kože, čineći je glatkom na dodir.

Kada treba započeti korišćenje retinola?

Retinol se preporučuje ženama od 30 godina – tri do četiri puta nedeljno. Tokom četrdesetih, svaka druga noć je korisna, a tokom pete i šeste decenije života, ali i kasnije, retinol treba koristiti svakodnveno ili bar pet puta nedeljno.

Na šta posebno treba obratiti pažnju prilikom upotrebe?

Poznat kao sastojak koji je nestabilan u kozmetičkim formulama retinol zahteva da sa njim budete prilično obazrivi. On je moćan sastojak, što znači da može da prouzrokuje crvenilo ili ljuštenje kože, da je isuši i izazove iritacije. To se dešava ako se prebrzo uključi u režim nege kože ili ako se koristi prečesto. Reakcije kože na retinol nisu neuobičajene jer, obično je potrebno malo vremena da se koža prilagodi novom sastojku. Dermatolozi savetuju da retinol počnete da uvodite u rutinu nege tako što ćete početi da ga koristite noću, jednom ili dva puta nedeljeno, u zavisnosti od toga kako koža reaguje. Ukoliko nema burnih reakcija, postepeno uvećavajte dozu. U slučaju pojave crvenila ili ljuštenja i perutanja, retinol treba koristi jednom nedeljno. Ako proizvod sa retinolom, kremu ili serum, koristite u kombinaciji sa drugim preparatima, potrebno je da ga pustite da deluje 20 do 30 minuta, kako bi ga koža upila, pa da onda nanesete drzgi proizvod. Retinol je veoma nestabilan na svetlosti i vazduhu, tako da kada otvarite ambalažu brzo gubi svoju moć. Čuvajte ga na tamnom mestu, dobro zatvorenog. 

Retinol & sunce

Retinol pojačava osetljivost kože na sunce i može izazvati probleme ako niste dovoljno obazrivi. Ukoliko ste prethodne noći koristili uljani koncentrat retinola, sutradan ni slučajno ne smete da izađete iz kuće bez zaštitnog faktora na licu. Nije ga preporučljivo koristiti tokom dana. 

Retinol & trudnice

Pre nego što saznate odgovor na ovo pitanje, potrebno je napraviti razliku između tri vrste retinola. Retinolnu kiselinu, odnosno kiselinu vitamina A, ne treba nikako koristiti u trudnoći jer može da ima negativne efekte na nerođenu bebu. U svakom drugom slučaju, posavetujte se sa svojim lekarom, ali imajte na umu da ga većina trudnica izbegava. 

Zaključak o retinolu

Stručnjaci kažu da primena retinola može da bude efikasna i korisna u mnogim slučajevima, ali treba da znate da za besprekornu kožu nije dovoljan samo jedan sastojak, već kombinacija više njih. 

Tekst: J. M. 

Fotografije: Shutterstock 

Najnovije