Akne na telu: Saveti za hitno rešavanje

Prolazimo kroz najlepšu sezonu godine, leto, a temperatura je počela znatno da raste. Prekomerna toplota, vlaga i znojenje doprinose tome da se začepe pore i dovedu do upale i izbijanja akni. One se uglavnom tokom leta pojavljuju na leđima, grudima ili čak zadnjici.

Znoj i toplota mogu pogoršati stanje

Ima smisla da se tokom letnjih meseci više znojite. Znoj sam po sebi ne uzrokuje akne, već doprinosi začepljenju pora. To je zato što sa uljima i ostacima koje ostavlja na koži znoj začepljuje pore i postaje „hrana“ za sve bakterije koje uzrokuju ovu pojavu. Umesto da se fokusirate na znojenje (ne zaboravite, vaše telo reguliše temperaturu i ovo je zapravo dobra reakcija), fokusirajte se na optimizaciju rutine kako biste smanjili šansu za izbijanje akni. Na primer, koliko god primamljivo bilo da se opustite ili bavite svojim poslovima nakon treninga, uvek biste se trebali istuširati kako biste sprečili nakupljanje bakterija. Odeća koju nosite, vreme tuširanja ili proizvodi za telo koje nanosite na kožu mogu vas potencijalno odvesti u pogrešnom smeru.

Kako lečiti akne na telu

Ako se u ovo doba godine nađete sa aknama na telu, dobra je ideja da za početak isprobate piling tretman. Korišćenje hemikalije sa AHA (alfa hidroksi kiseline) nekoliko puta nedeljno učiniće čuda, a takođe možete isprobati tretman sa salicilnom kiselinom ili benzen peroksidom da biste ubrzali ćelijski ciklus, rastvorili zarobljeni sebum i izlečili postojeće akne. Važno je koristiti hidratantnu kremu nakon svake vrste piling proizvoda kako biste koži vratili hidrataciju.

Često sastojci koje koristite za suzbijanje akni isušuju kožu, ali vaš cilj je da upravljate upalnim procesom koji dovodi do akni, tako da je hidratacija od vitalnog značaja. Ako je vaša koža dehidrirana, ovo će povećati upalu i podstaći vas da proizvodite više prirodnih ulja, što zauzvrat može dovesti do više začepljenih pora i, shodno tome, povećanog broja akni.

Letnja rutina za smanjenje akni na telu

Budući da se uobičajene akne razvijaju kada su pore začepljene uljima, važno je prilagoditi se letnjoj rutini koja minimalizuje višak ulja. Važno je koristiti laganu hidratantnu kremu i kremu za sunčanje bez ulja, kao i piling. Prekomerni i kontinuirani postupci mogu vas dovesti do potpuno suprotnih rezultata. Takođe je važno uzeti u obzir odeću koju nosite. Iako dermatolozi predlažu ležerniju odeću umesto uske odeće kako bi se izbegle akne izazvane trenjem, takođe je najbolje investirati u odeću koja štiti od UV zraka ako puno vremena provodite napolju jer izlaganje suncu može pogoršati hiperpigmentaciju izazvanu aknama i stvoriti  tamne tragove na koži.

Pročitajte još

Pročitaj još