Trake za zatezanje lica su u trendu – ali da li zaista uklanjaju bore?

Još jedan TikTok trik koji je postao viralan...

Otkako postoji TikTok, brzinu definitivno možemo meriti prema tome koliko vremena je potrebno da bi neki trik ili trend postao viralan. Jedan od novijih FYP hitova je korišćenje lepljive trake kako bi se zateglo lice, te uklonile bore, a mi nismo mogli da se ne zapitamo da li se tu radi o još jednoj ludosti ili je zaista moguće postići trajne, a ne samo instant rezultate?

Naravno, korišćenje lepljivih traka za zatezanje lica i postizanje svežeg, mladolikog izgleda nije ništa novo – Frownies, najpoznatiji brend traka za lice, osvojio je tržište još 1889. godine te bio omiljen među brojnim holivudskim zvezdama. Glumica, pevačica, model i svetski seks simbol Raquel Welch priznala je da se svake noći služila ovim trikom kako bi postigla zategnut i čvrst izgled kože, a isti je izuzetno rasprostranjen i u drag kulturi. 

Trake za zatezanje lica ili flasteri protiv bora jesu baš ono što njihov naziv i govori – trake ili flastere strateški lepimo na lice (uglavnom preko noći) kako bismo sa njegovih određenih regija dugoročno umanjili vidljivost bora, a ukoliko su providne, mogu se koristiti i preko dana, za instant efekat liftinga. Kada je u pitanju borba protiv bora, trake rade po principu zatezanja mišića kako bi oni bili čvrsti i kako bi se sprečilo mrštenje i druge ekspresije koje stvaraju linije. I trake i flasteri protiv bora i za zatezanje lica obično dolaze u različitim veličinama kako bi se prilagodile regiji na koju se nanose. 

Prednosti korišćenja traka za zatezanje lica svakako postoje – lice zaista izgleda zategnutije, svežije, a koža mlađe, ali treba imati na umu da je efekat vidljiv samo i isključivo dok se trake nalaze na vašem licu. Dakle, rezultat je kratkoročan, što znači da vas nošenje ovih traka preko noći neće magično osloboditi bora. Shvatite ovo kao šminku – korektorom ćete samo trenutno zakamuflirati nesavršenosti, ali one će ostati tu gde jesu kada se umijete. Ukoliko zaista želite da se rešite bora i to dugoročno, pokušajte da pronađete drugi tretman koji će odgovarati vašoj koži. 

Ako uprkos svemu odlučite da upotrebite trake za lice za neki važan događaj, recimo, imajte na umu da ipak postoje neke neželjene posledice. One se mahom odnose pre svega na vidljivost (koliko god bila providna i mat, može se uočiti pod gotovo svakim uglom), ali i na mogućnost iritacije zbog lepka. Ukoliko ih predugo nosite, možete čak da izazovete začepljenje pora i stvaranje bubuljica budući da koža zbog trake ne može da diše. 

Zaključak? Hvala, ali ipak ne. 

Foto: Pexels, Shutterstock

Priredila: I. T.

Najnovije