Harper's Bazaar Srbija

Greške koje pravite u kupatilu i uništavate kožu i kosu

Da li je moguće kupati se na pogrešan način? Pa, moguće je.

Dermatolozi otkrivaju najčešće greške koje pravite u kupatilu!

Trljate vlasište noktima

Dobro trljanje vlasišta može biti osvežavajuće, ali ako koristite nokte, zapravo nanosite više štete nego koristi. Nokti mogu ogrebati kožu i čak izazvati perutanje. Umesto toga, vrhovima prstiju trljajte kožu glave. Takođe je važno da kosu ne trljate agresivno među rukama, što je loša navika koja može prouzrokovati oštećenje.

Sapun ne sadrži hidratantnu kremu

„Sapuni bez hidratantne kreme, kao i mnogi antibakterijski sapuni sa dezodoransima, zaista mogu isušiti našu kožu“, kaže dr Mona Gohara iz kompanije Advanced Dermcare.

Tuširate se dugo vrućom vodom

Nećemo vam reći da se tuširate hladnom vodom i zimi i leti, ali nemojte preterati sa toplom vodom. “Obično, posebno u hladnim mesecima, mnogi ljudi provode dugo vremena pod vrlo vrućim tuševima. Ovo uklanja prirodna ulja i lipide sa kože, koji zadržavaju vlagu u koži i održavaju je hidriranom”, kažu stručnjaci.

Ne brinete o koži vlasišta

Većina nas nanosi balzam na krajeve kose. Ali dr. Johnson savetuje nanošenje regeneratora po celoj dužini, od korena do krajeva. Regenerator hidrira vlasište, sprečavajući svrab i suvu kožu.

Trljate telo dok se kupate

“Često postajemo vrlo agresivni sa sunđerom i lufom (mrežicom za kupanje). Ne bih vam savetovala da trljate kožu lufom, jer je oštra i može ukloniti zaštitnu barijeru sa kože”. Ona preporučuje pamučne rukavice koje klize po koži uz najmanje trljanje. Ručno pranje takođe je u redu, ali ako želite da koristite sunđer, menjajte ga redovno kako biste izbegli nakupljanje bakterija.

Ne ispirate dovoljno dobro

Važno je da ste u potpunosti isprali sapun i šampon sa tela i kose. Ostaci proizvoda mogu dovesti do iritacije kože i začepljenja pora, što može prouzrokovati akne. Sprečite pojavu akni na leđima ispiranjem kose nagnute glave u stranu, tako da šampon i regenerator ne ostanu na vašem telu.

Odložite nanošenje hidratantne kreme

Najbolje vreme za negu kože je odmah nakon kupanja, kada je koža još sveža. “Iskoristite otvaranje pora od temperature tuširanja i vlažnosti kupatila i nanesite svoje  kreme i losione što je brže moguće. Krema više prodire u vašu kožu kada je malo vlažna.”

Najnovije