Harper's Bazaar Srbija

Kako da hidrirate kožu iznutra?

Kako vaša koža ne bi patila od nedostatka vlažnosti, osim adekvatne nege, važno je šta unosite u organizam.

Sigurno ste bezbroj puta čuli kako je hidratacija organizma veoma važna, kako za opšte zdravlje tako i za lep izgled kože. Mnogi misle da svakodnevnim unošenjem dovoljne količine vode zadovoljavaju potrebe organizma, što jeste tačno, ali ne i kože. Pitate se zašto? Zato što koža veću količinu vode ne može da zadrži u sebi, pa se mora nadoknaditi proizvodima za negu. Dovoljno vlažna koža je zdrava koža, a kada se naruši njena barijera, ona nam šalje alarm poput osećaja suvoće, perutanja, svraba… Hidratacija je jedan od najvažnijih koraka na putu do besprekornog tena i jednako je potrebna svakom tipu kože. U kremama za svakodnevnu negu dobrodošli su ovlaživači poput aloje, algi, ceramida, esencijalnih masnih kiselina, lipozoma, vitamina C i E.

Tokom hladnog perioda, koža reaguje na niske temperature i druge nepogode spoljašnjeg okruženja. A kako bi sprečili nepoželjne reakcije, kožu je potrebno nahraniti i obezbediti joj dovoljno vlage kako iznutra, tako i spolja. 

Pravilna ishrana može pomoći da se obnovi ova barijera da vaša koža ostane hidrirana iznutra. Kao najveći organ, koža je prva barijera protiv bilo kakve infekcije, zbog čega je važno održati njen integritet. Koža se sastoji od kolagena, a lipidni sloj zadržava vlagu. Konzumiranje namirnica bogatih dobrim mastima, proteinima i vitaminima pomaže u održavanju ove barijere i hidrataciji kože iznutra.

1. Pijte vodu

Pošto je naše telo sačinjeno od oko 60 odsto vode, logično je da voda igra važnu ulogu u funkcijama našeg organizma, uključujući transport hranljivih materija do ćelija i izbacivanje toksina. Takođe održava ćelije kože punim, što je važno za sprečavanje suve i dehidrirane kože. Pored vode i čajeva, u ishranu uključite što više voća i povrća sa visokim sadržajem vode.

2. Povećajte unos vitamina D

Ukoliko vam nedostaje vitamin D, koji je rastvorljiv u mastima, koža postaje suva i svrbi, što je znak da je potrebno nadoknaditi ga. Namirnice obezbeđuju veoma malo vitamina D, tako da nije pogrešno uzimati suplemente, naročito u ovom periodu kada je nedovoljno sunčanih dana i manje boravimo napolju.

3. Jedite hranu bogatu kolagenom – goveđa supa 

Kada ne unosite dovoljno masti ili proteina kroz ishranu, koža može postati suva. Zato je važno da se iznutra hidritate hranom bogatom kolagenom, proteinima i dobrim mastima. Supa o goveđih kostiju odličan je izvor kolagena. Jaja, citursi i beli luk takođe podstiču sintezu kolagena u organizmu.

4. Uvrstite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama – losos, laneno seme

Omega-3 masne kiseline će vam pomoći da poboljšate hidrataciju vaše kože i mogu se naći u masnim ribama poput lososa. Takođe pomaže u regulisanju proizvodnje sebuma na vašoj koži. Oni koji ne vole ribu, mogu da uzimaju suplemente ribljeg ulja. Laneno seme je takođe druga alternativa. Omega-3 su ključni deo sadržaja lipida u vašoj koži i pomažu u poboljšanju njene zaštitne funkcije, koja, kada pravilno funkcioniše, deluje kao pečat koji zadržava vlagu netaknutom i iritacije.

5. Potražite dobre masti i proteine – orašasti plodovi i razne semenke

Orasi i semenke kao što su laneno, čia seme, suncokretove semenke i bademi obezbeđuju prirodne zdrave masti. Avokado je takođe dobar izvor, a preporučuje se konzumiranje maslinovog i peršunovog ulja kao izvod dobrih masti kako bi se održao lipidni sloj na koži i sprečilo raspadanje masti. A pošto je vaša koža sastavljena od proteina, ključno je da u ishranu uključite proteine (sveži sir, tofu, jaja) kako biste održali njenu strukturu.

6. Obratite pažnju na hranu bogatu vitaminom A – šargarepa, batat, tuna

Vitamin A dolazi u dva oblika – retinol, koji se uglavnom nalazi u hrani životinjskog porekla i provitamin A ili betakaroten koji se nalazi u crvenom, narandžasto, žutom i nekim vrstama zelenog voća i povrća. Šargarepa, slatki krompir (batat), losos, džigerica, tuna, dinja, spanać, dinja i druga hrana bogata vitaminom A može pomoći u održavanju elastičnosti kože i opšteg zdravlja i imuniteta.

Foto: Unsplash

Najnovije