Harper's Bazaar Srbija

Imamo odgovor: Da li je retinol pravi izbor za vašu kožu?

Moćna supstanca, sa moćnim benefitma i baš zato se mora upotrebljavati pažljivo.

Poslednjih godina o nezi kože se govori više nego ikad. Naša dvnevna rutina se u mnogome promenila i rezultirala da više investiramo u proizvode koji će nam održavati kožu blistavom, hidriranom i podmlađenom.

Danas gotovo da nema osobe koja nije čula za vitamin C, niacinamid i retinol kao must have proizvode za zdraviju kožu. Među njima prednost ipak dajemo retinolu, zbog njegove sposobnosti da vrati vreme unazad i pokrene stvaranje kolagena u koži, stvarajući je zategnutijom, finijom i čistijom. Ipak, pre nego što se odlučite da nanosite retinol na svoje lice, neke stvari morate da znate.

Kada je ovako moćna supstanca u pitanju, treba krenuti od početka i upoznati se sa njom. Pa hajde da vidimo o čemu se tačno radi i koji je najbolji način apliciranja na kožu.

Šta je retinol?

Svi derivati vitamina A se nazivaju retinoidi. Retinol, poznat i kao “retinoic acid” je najaktivnija forma vitamina A, koja se najbrže vezuje za ćelije kože, pružajući joj tako ogromne benefite. Ipak, bitno je znati da pri apliciranju na kožu neće odmah dati rezultate, već je neophodna učestala upotreba.

Kako retinol utiče na kožu?

Kada se prvi put pojavio na tržištu, pre 40 godina, retinol se koristio jedino kao sredstvo za suzbijanje akni. Zašto? Obnavlja ćelije i čisti pore što smanjuje njihovo začepljenje i time pojavu novih akni. A onda su dermatolozi primetili još sjajnih benefita ove supstance pa su od njega napravilii i anti – aging proizvod.

Retinol je zaista inteligentan, jer kada ga koža upije, ćelije “uče” da se ponašaju mlađe i zdravije. Poboljšava proizvodnju kolagena, ispravlja bore i čini kožu sjajnijom i čistijom. A zbog svoje spospobnosti da podstiče i proizvodnju melanina, odličan je i u borbi protiv hiperpigmentacije.

Koje su negativne strane retinola?

Glavni problem kod upotrebe retinola je ako se ne primenjuje pravilno, može izazvati crvenilo, iritaciju kao i suvoću kože. Zato često dolazi do zabluda da je ovo njegova negativna strana jer agresivnom upotrebom ovako jakog sastojka kontraindikacije su vrlo moguće.

Gornji slojevi kože lica mogu reagovati veoma burno na retinol, ali jednom kada prodre u dublje slojeve, naše ćelije će ga obožavati. Zato kako bi izbegli iritaciju, morate stvoriti toleranciju na retinol. Najbolje je da se u početku aplicira na kožu svega dva puta nedeljno ili svako treće veče, a onda vremenom smanjivati taj razmak u upotrebi. Krajnji cilj je: nanositi ga svako veče na očišćenu kožu.

Retinol nije proizvod koji treba upotrebljavati danju jer UV zraci poništavaju njegovo dejstvo pa ako ipak to činite, postarajte se da nakon njega nanesete kremu sa zaštitinim faktorom. Takođe nema razloga zašto ga ne bi koritili  u letnjim danima, posebno ako imate problema sa aknama ili brinete o štetnosti sunčevih zraka. Upravo zato je najbolje nanositi ga uveče, kako bi preko noći podstakao ćelije da se obnavljaju i budu spremne da zaštite vašu kožu i pri izloženosti suncu.

Za koga je retinol, zapravo?

Zahvaljujući negovoj sposobnosti da obnavlja ćelije kože i čini ih zdravijim, svako ga može koristiti. Dermatolozi ga preporučuju i starijim tinejdžerima kako se ne bi susreli sa začepljenim porama. Takođe je i za one kojima su se pojavile prve bore, kao i za one koji imaju problema sa aknama.

Bez obzira na vaš tip kože, upotrebom retinola primetićete da je vaša koža čistija, zdravija i da više sija. Ali ne očekujte čudo preko noći – benefite od upotrebe retinola primetićete nakon nekih šest meseci redovne upotrebe, jer mu je potrebno da dopre do svih slojeva vase kože – i onih najdubljih.

Foto: Pexels

Prilagodila: T.M.

Najnovije