Kada je vreme za retinol?

Dolazak jeseni najavljuje vreme kada u svakodnevnu rutinu nege uvodimo snažnije anti-age sastojke, a najpoznatiji među njima je retinol.

Ukoliko ste se ikad interesovali za anti-age kozmetičke preparate, velike su šanse da ste se susreli sa retinolom kao magičnim sastojkom koji briše godine sa lica. Iako se u kozmetičkoj industriji koristi već nekoliko decenija, poslednjih godina doživljava vrhunac popularnosti zahvaljujući sve široj upotrebi. I pored njegove popularnosti, prati ga dosta oprečnih informacija i zabluda.

Retinol i njegovi benefiti

Retinol je jedan od retinoida, odnosno derivata vitamina A, koji je izuzetno važan za zdravlje kože i odličan je aktivan sastojak koji se može koristiti za različita dermatološka stanja i probleme. Dokazano stimuliše proizvodnju kolagena, čime koži vraća tonus i elastičnost. Retinol se u dermatologiji koristi i kao nezamenljiv saveznik u lečenju akni jer smanjuje lučenje sebuma, i radi piling na ćelijskom nivou, obnavlja njihovu strukturu, i na taj način vraća koži glatkoću. Takođe ublažava i znake fotostarenja kože, kao što hiperpigmentacija, hrapavost i mimične bore.

Vreme za retinol

Protivno popularnom mišljenju, retinol je pogodan za većinu tipova kože, samo je potrebno pronaći pravu jačinu i formulaciju, pogotvo ako imate osetljivu kožu. Ukoliko patite od rozacee ili psorijaze, preporučujemo da se konsultujete sa dermatologom pre uvođenja retinola u svakodnevnu rutinu nege. Ćelijski metabolizam koji se u dvadesetim obnavlja na 28 dana, počinje osetno da se usporava već u ranim tridesetim, ali imajte na umu da je starenje pre svega individualni proces koji zavisi od različitih faktora: genetike, životnih navika, klimatskih uslova… Iako ne postoji jasno definisano vreme za uvođenje retinola u rutinu nege, pojava prvih bora je siguran znak da je vreme da počnete.

Sve je u balansu

Preporučujemo da retinol uvodite postepeno u postojeću večernju rutinu nege. Iako ima blagotvoran uticaj na kožu, vitamin A može da izazove iritacije, naročito u početnim fazama upotrebe. Počnite sa upotrebom retinola slabije koncentracije jednom nedeljno, zatim dva puta nedeljno tokom sledeće dve nedelje, tri puta nedeljno sledeće tri nedelje. Posle toga, ukoliko vam prija, možete koristiti retinol svako drugo veče par meseci, pa preći i na svako veče kada se koža navikne. Ako prelazite na retinol jače koncentracije, ponovite postupak postepenog uvođenja, osuškujući svoju kožu, kako bi izbegli potencijalne iritacije. Perutanje, crvenilo i bubuljice, odnosno period pročišćavanja kože je normalna nuspojava uvođenja vitamina A u negu kože lica, i nestaje posle par nedelja do par meseci. Ukoliko pak nuspojave potraju, ili vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, savetujemo da se konsultujete sa dermatologom.

Rutina nege

Retinol koristite isključivo u večernjoj rutini nege kože lica. Idealno vreme da ga uvedete u rutinu su upravo zimski i jesenji meseci, jer je prilično foto-senzitivan. Iako je sunce slabije u ovom periodu, krema sa zaštitnim faktorom (minimum SPF 30) je u ovom slučaju obavezna. Retinol se nanosi na očišćenu i potpuno suvu kožu (preporučujemo da sačekate 15 – 20 minuta posle čišćenja lica i nanošenja seruma za hidrataciju pre nego što nanesete odabrani proizvod sa retinolom). Vlažna koža omogućava da prodre u dublje slojeve kože što za posledicu može imati neprijatno peckanje i crvenilo. Nakon retinola, u zavisnosti od njegove formulacije, možete naneti još jedan proizvod za hidrataciju, kao što je hidrantna krema, ali ostavite dovoljno vremena da ga koža prethodno upije. Imajte na umu da je dovoljna manja količina proizvoda – svega dve do tri kapi ukoliko je retinol u vidu seruma ili ulja, ili veličina zrna graška ukoliko je u pitanju krema za lice. Jedan od zbunjujućih saveta je da prilikom upotrebe retinola treba izbegavati okoloočnu zonu, ali to nije istina, samo ga utapkajte u tanjem sloju, vodeći računa da ne dospe u oko, ili probajte neku od krema namenjenih ovom području. I naravno, kao i kod svakodnevne rutine nege, ne zaboravite na vrat i dekolte! Jednaku količinu proizvoda koju ste naneli na lice, nanesite i na ovo područje, a sutradan ne zaboravite da i njega zaštitite kremom sa SPF faktorom.

Oprez

Nemojte mešati vitamin A sa drugim proizvodima sa jakim aktivnim sastojcima, odnosno sa vitaminom C, AHA/BHA/PHA kiselinama (kao što su na primer glikolna, salicilna, laktična kiselina), zatim mehaničkim pilingom ili maskama od gline. Ove proizvode ne treba nikako upotrebljavati u istoj rutini, ali ni narednog jutra posle večernje rutine nege sa retinolom. Najbolje je koristiti ih na smenu, onim danima kada ga ne koristite. Retinol se odlično slaže sa hijaluronskom kiselinom, niacinamidom, peptidima i ceramidima. Ovi sastojci će pomoći dodatnoj hidrataciji kože i samim tim smanjiti rizik od iritacije. Predlažemo da pravite pauzu u korišćenju tokom letnjih meseci, jer su sunčevi zraci u našem regionu prilično jaki, pa neka retinol bude sastavni deo vaše jesenje i zimske beauty rutine.

Ključ je u upornosti

Važno je imati na umu da je retinolu potreban kontinuitet i duži vremenski period kako bi delovao. Ovaj magični sastojak će promeniti strukturu i izgled vaše kože, ali nemojte očekivati rezultate preko noći. Prve promene primetićete posle dva do četiri meseca, a što ga duže budete koristili, pozitivni rezultati će biti sve bolji i bolji. Dobra stvar je što ne može da dosadi koži, pa smo sigurni da će biti vaš verni saveznik u godinama koje dolaze.

Tekst: Željka Tičerić

Foto: Pexels

Najnovije