Harper's Bazaar Srbija

Kako da saznate da li je vaša kozmetika prirodna?

Pojam čiste lepote teško je definisati jer podrazumeva više stvari. Pre svega, odnosi se na preparate bez hemikalija, nastale iz prirodnih izvora. Mnogima je asocijacija na čistu lepotu – veganski, prirodno, ekološki prihvatljivo. Kako god je poimali, čista lepota je sve popularnija i oslanja se na majku prirodu.

Možete potvrditi da je zaista veganska ako pokrenete proizvod na vegan.org. To je jedna od najpopularnijih organizacija za sertifikaciju, a njihovi zahtevi za verifikovanje proizvoda podrazumevaju: bez testiranja sastojaka na životinjama i bez GMO elemenata životinjskog porekla.

Za razliku od prehrambenih proizvoda, u kozmetičkoj industriji ne postoji zakon koji definiše šta je prirodna kozmetika, a ona često može sadržati bilo koji sastojak životinjskog porekla.

Proizvod koji je označen kao prirodan ili koji sadrži prirodne sastojke u svojoj formulaciji takođe može imati sintetičke materije ili miris.

Organski se odnosi na način na koji je neki sastojak kultivisan. To su sastojci prirodnog porekla proizvedeni bez upotrebe hemikalija ili pesticida. Međutim, proizvod koji koristi izraz organski ne mora nužno značiti da je formula sto posto organska, možda samo jedan ili dva sastojka.

Budući da čisto nije zakonski regulisan pojam, brendovi sami svoje proizvode tako označavaju i svaki ima svoju definiciju čistog. Ali opšti konsenzus sugeriše da čisto znači proizvod bez štetnih sastojaka.

Foto: Pexels

Tekst: S.M.

Najnovije