Zašto bi trebalo da negujete kožu uz pomoć kurkume?

Ključne zdravstvene prednosti kurkume potiču od kurkumina koji efikasno rešava mnoge probleme na koži.

Sigurno ste čuli za ovu biljku koja je poslednjih desetak godina deo arsenala začina u kuhinjama mnogih, kako zbog svoje upečatljive boje, savršene da pojača izgled supe, kao i ukus mnogih jela. Izreka Nije zlato sve što sija, u slučaju kurkume (tumerik) ne pije vodu, jer je toliko dragocena ne samo u kulinarstvu, već i za negu. Tako da bi mogli da kažemo Sve što sija je kurkuma. Ima antiinflamatorna, antimikrobna i antioksidativna svojstva koja pomažu u rešavanju nekoliko problema sa kožom kao što su znaci starenja , pigmentacija, akne…

Kurkuma ima bioaktivnu komponentu zvanu kurkumin koja je čini antiinflamatornom. Ključne zdravstvene prednosti kurkume potiču od kurkumina koji efikasno rešava mnoge probleme na koži. Vrlo lako možete napraviti masku za lice, kombinujući kurkumu sa jogurtom, limunom, maslinovim, jojoba ili kokosovim uljem, pirinčanom vodom, jabukovim sirćetom, soda bikarbonom, belancetom… u zavisnosti od problema koji ciljate. Sada vam predstavljamo benefite kurkume, a o tome kako da napravite masku za rešenje određenog problema, drugom prilikom.

1. Daje prirodan sjaj koži

Kurkuma se smatra moćnim sastojkom za osvetljavanje kože. To je moćan antioksidativni sastojak koji može smanjiti tamne mrlje, fleke i hiperpigmentaciju. Možda ste primetili da se na većini indijskih venčanja koristi u ritualima, kako bi koži dodali prirodni sjajn. Antioksidansi i antiinflamatorna svojstva kurkume oživljavaju kožu tako što joj daju prirodan sjaj.

2. Sprečava izbijanje akni

Bakterije Cutibacterium acnes mogu izazvati akne poput lezije na vašoj koži. Kurkuma može biti odlična za lečenje ove vrste akni. Aktivna komponenta kurkume – kurkumin ima moćna antioksidativna svojstva koja mogu da se bore protiv akni vulgaris. Antiinflamatorna priroda kurkume smanjuje upalu kože i na kraju leči kožu.

3. Pomaže kod atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je jedna vrsta ekcema. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, mnogi odrasli često doživljavaju atopijski dermatitis, posebno oko očiju. Studija sprovedena 2015. godine zaključila je da je kombinacija kurkume, indijskog penivorta i oraha efikasna protiv ekcema. Iako nema mnogo naučnih istraživanja ili studija koje bi dokazale efikasnost kurkume za ekcem, postoje dokazi koji potvrđuju efikasnost kurkume.

4. Usporava starenje kože

Vaša koža je često izložena UV zracima i zagađenju životne sredine. To remeti prirodnu ravnotežu ulja u koži i vaša koža počinje da gubi elastičnost što se manifestuje kao znakovi starenja kao što su fine linije, bore, staračke pege itd. Slično tome, slobodni radikali oštećuju ćelije vaše kože i ubrzavaju proces starenja. Obično se znaci starenja prvo pojavljuju oko očiju, čela i vrata. Kurkumin kao visoko antioksidativno jedinjenje povećava proizvodnju kolagena i jača elastičnost vaše kože.

5. Pomaže kod psorijaze

Psorijaza se može pojaviti i na vašem licu. To je stanje kože koje čini vašu kožu debelom i izuzetno suvom. Zapaljuje kožu lica i izaziva jaku iritaciju. Ljudi koji imaju psorijazu lica mogu takođe doživeti psorijazu vlasišta. Stručnjaci sugerišu da kurkuma može biti korisna za lečenje psorijaze lica. Pošto je antimikrobna i antiinflamatorna, kurkuma može ubiti bakterije koje izazivaju psorijazu i smanjiti upalu kože.

6. Smanjuje tamne krugove

Tamni krugovi oko očiju su uobičajena briga. Nedostatak sna, nezdrava ishrana, hiperpigmentacija ili previše vremena pred računarom ili mobilnim telefonom mogu uzrokovati tamne krugove ispod očiju. Ovde vam kurkuma može pomoći. Kao sredstvo za posvjetljivanje, kurkuma koristi vašoj koži tako što smanjuje pojavu tamnih krugova i podstiče cirkulaciju, smanjujući natečenost i posvjetljuje kožu oko očiju.

7. Vlaži suvu kožu

Suva koža zimi je uobičajen scenario. Može učiniti da vaša koža izgleda dosadno i dehidrirano. Ali sa kurkumom, možete olakšati stvari. Nanošenje proizvoda za negu kože natopljenih kurkumom ili kućnih maski ili pakovanja od kurkume su zaista korisni za vlaženje vaše kože. Pospešuje proces uklanjanja mrtvih ćelija kože tako da se nove ćelije kože mogu regenerisati.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock

Najnovije