Kako odabrati gel za tuširanje - pogledajte sastav

Šta se krije iza lepih imena?

@mariakragmann

Koliko god pažljivo pristupili izboru kozmetike za lice, tako bi trebalo pristupiti i izboru kozmetike za telo. Voda iz slavine sama po sebi može naštetiti, isušiti, pa čak i iritirati kožu. Zbog toga bi sastav proizvoda za tuširanje trebalo proučiti više nego temeljno i odabrati samo najsigurnije za kožu.

Glavni problem je što se imena sastojaka gelova za tuširanje, po pravilu, sastoje od složenih skraćenica i nerazumljivih formula, uvek napisanih na engleskom jeziku, do kojih je teško doći. U nastavku ćemo vam reći o najopasnijim sastojcima kozmetike koje uvek treba izbegavati.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Verovatno najčešći sastojak šampona, balzama, gelova za tuširanje i druge kozmetike za kupanje. Iako ćete SLS naći u svakom drugom proizvodu za tuširanje, on je vrlo štetan za kožu. Sulfat se dodaje u kompoziciju samo da bi stvorio bujnu, atraktivnu penu, a proizvođači ne razmišljaju o tome da može da izazove suvoću, perutanje i iritaciju kože. Uvek pažljivo pročitajte nalepnicu i birajte proizvode koji ne sadrže SLS.

Fragrance

Iza ove prelepe reči krije se veštački miris ne baš prijatnog sastava. Ne samo da je često eksplozivan, već ima i štetan uticaj na kožu. Najveća opasnost takvog mirisa je da je složena supstanca, ali niko ne piše od čega se tačno sastoji. Komponente mirisa mogu biti jeftine, otrovne supstance za kožu, pa sa njima treba biti oprezan.

Petroleum (and mineral oil)

 „Mineralno ulje“ - zvuči kao nešto prirodno i nužno zdravo, ali zapravo je nusproizvod proizvodnje benzina! Upotreba uljnog otpada u sastavu kozmetike nesavesnih proizvođača motivisana je pre svega finansijskim koristima. U međuvremenu, mineralno ulje doslovno prigušuje vašu kožu, sprečavajući je da diše, kao da je umotana u plastičnu kesu ili prozirnu foliju. Nafta se takođe može skrivati pod imenima parafin, mineralno ulje, butilen glikol, petrolatum, izopropil alkohol. Budite pažljivi!

DEA, MEA i TEA

Ove tri skraćenice uvek treba izbegavati u kozmetici. Najmanja šteta koju mogu da izazovu je svrab i iritacija kože nakon jedne ili dve primene. Ako redovno koristite proizvod takvog sastava, onda će se ova hemijska jedinjenja akumulirati u telu, uzrokujući oštećenje endokrinog sistema, a to je više nego ozbiljno.

Pročitaj još