Kako podmladiti kožu pilingom lica

Od hemijskog do fizičkog pilinga, evo detaljne analize najboljih sastojaka za piling za različite tipove kože

Nema boljeg načina da se odmorite od užurbanog dana nego uz opuštajuću i pažljivu rutinu nege kože. Pored svakodnevnog čišćenja lica, trebalo bi i dva puta nedeljno piling kože (ništa više!). Piling lica je ključni korak u nezi kože, pomaže u otčepljivanju pora i uklanjanju kumulativnih mrtvih ćelija kože za glatku površinu kože. I iako i fizički i hemijski piling obavljaju posao, potrebno je ustanovitii odgovarajući režim nege da bi efikasno funkcionisao.

Prilagođavanje pilinga potrebama nege kože podići će vašu rutinu za svetliji i ujednačeniji ten. Postoje dva tipa fizičkog pilinga, jedan obično uključuje mehanički uređaj kao što su rukavice za piling, piling ili četke sa krhkim ili grubim teksturama koje pomažu u uklanjanju ostataka, drugi se oslanja na ručno uklanjanje koje sadrži male čestice u formularu na trenutak popraviti. Neki sastojci koje treba izbegavati su velike perle pilinga poput koštica voća ili ljuske oraha koje mogu izazvati mikro-suze na koži tokom vremena upotrebe. Ove mikro suze mogu dovesti do neujednačene teksture kože i pigmentacije, stoga je od vitalnog značaja da ne budu abrazivni za kožu kada koristite ove fizičke pilinge.

* Ako imate SUVU ili OSETLJIVU KOŽU, FIZIČKI PILING može biti vaš najbolji izbor za dvostruko čišćenje bez oštećenja ili iritacije kože. Ostavite da vaša koža izgleda besprekorno uz nežni piling koji stimuliše cirkulaciju u ćelijama kože.

S druge strane, HEMIJSKI PILING uključuje kiseli ili hemijski piling za uklanjanje mrtve kože. Uobičajeni sastojci hemijskih pilinga su alfa hidroksi kiseline (AHA), beta hidroksi kiseline (BHA) ili voćni enzimi. Ove kiseline pomažu da se razbije veza koja drži mrtve ćelije kože zajedno. AHA kao što su glikolna i mlečna kiselina su rastvorljive u vodi i mogu da deluju samo na površini kože, što pomaže u smanjenju tamnih fleka i smanjenju vidljivih znakova starenja. U međuvremenu, BHA sadrži salicilnu kiselinu koja pomaže da prodre dublje u kožu kako bi se oslobodili zarobljenih sebuma i mitesera. Prirodni voćni enzimi poput papaje i ananasa su manje oštri od hemikalija, što pomaže da se razbije keratin u vašoj koži i cilja samo na spoljašnje slojeve epiderme.

* Ako imate MASNU, KOMBINOVANU ili kožu sklonu aknama, hemijski piling je vaš najjači saveznik u razbijanju nakupina na vašoj koži i ciljanju bilo kakvih zabrinutosti bez dovođenja do budućih izbijanja. Kada se vaša koža navikne na proces pilinga, dobićete primetne rezultate — svežije, svetlije i beskrajnog sjaja.

KORAK PO KORAK 

Uklonite šminku sa lica nežnim sredstvom za čišćenje. Da biste fizički uradili piling lice, nanesite četvrtinu količine proizvoda i utrljajte malim, kružnim pokretima kako biste stimulisali kožu. Za hemijski piling nanesite pamučnom podlogom ili krpom za pranje i nežno obrišite preko lica. Isperite mlakom vodom i osušite čistim peškirom. Nastavite sa rutinom nege kože kremom za sunčanje, hidratantnom kremom ili maskom za lice za glatku i hidriranu kožu i spremni ste.

Foto: Pexels

Tekst: S.M.

Najnovije