Harper's Bazaar Srbija

Kako spavati da biste se probudili bez otoka

I bez zgužvanog lica!

Zašto spavamo pogrešno?

Najčešća greška je spavanje na boku ili stomaku. Ove poze su vrlo udobne i ovo je čisto psihološki trenutak, koji daje osećaj sigurnosti, usled čega se telo smiruje, a vi zaspite. Međutim, ovi položaji pretvaraju vaš noćni odmor od 6 (ili čak 8) sati u neprekidni pritisak na unutrašnje organe, istezanje kože, što zauzvrat izaziva jutarnje oticanje i nabore na licu.

Kako znati da li su vaše bore i otok posledice lošeg sna

Prve bore tokom spavanja počinju da se stvaraju u mladosti – u početku su to samo nabori koji nestaju u roku od 2 sata nakon buđenja. Posle 30-35 godina, takvi nabori ne nestaju i postaju izražene bore, a sa godinama se samo povećavaju. Zbog toga je veoma važno pratiti kako (i što je najvažnije) na čemu spavate.

Ista stvar se dešava sa edemima – nakon dugog sna „lice u jastuk“, kada su vam glava i vrat u neprirodnom položaju, poremećen je odliv limfe. A ako ne može pravilno da cirkuliše, tada dolazi do stagnacije u rastresitim tkivima koja se nalaze na licu, posebno oko očiju.    

Kako izbeći pojavu bora i natečenost u snu?

Kao što smo gore pomenuli, najefikasnija prevencija bora kod spavanja je spavanje na leđima. Takođe, ovaj problem se može rešiti pravilnim anatomskim jastukom. Prilikom izbora posteljine, obratite pažnju na jastuk sa blago udubljenom zonom glave u centru, što će vam pomoći da produžite spavanje na leđima, kao i posebne ureze duž ivica. To je ono što će vam pomoći da zaštitite nežnu i osetljivu kožu lica tokom spavanja na boku ili polu stomaku, ako niste spremni da promenite položaj spavanja.

Još jedan važan element je posebna jastučnica od prirodne svile. Zbog svoje glatke i nežne teksture, materijal ne ostavlja tragove na koži i smanjuje trenje na nulu, sprečavajući pojavu bora. Prirodna svila je odličan pomagač u borbi protiv akni, ekcema i drugih dermatoloških nevolja. Pokušajte da koristite i pokrivač napunjen staklenim mikrokuglicama. Ravnomerno raspoređeni agensi promovišu proizvodnju hormona serotonina, dopamina i endorfina, koji ublažavaju stres iz tela. Kao rezultat, brže zaspite, a noću pritisak na celom telu pomaže vam da se manje prevrćete.

harpersbazaar.ru

Najnovije