Harper's Bazaar Srbija

Kako da znate da je vaša koža pod stresom + kako da joj pomognete

Stres je, nažalost, postao toliko svakodnevan da više ni ne razmišljamo pre nego što za sve što nas muči kažemo: “ma, to mi je od stresa”. Pa ipak, koliko god se trudili da kanališemo stres kroz najrazličitije aktivnosti, često nam se dešava da on ipak ostavi posledice na najočigledniji način – na našoj koži. 

Usled lučenja hormona stresa, kortizola, dolazi do različitih zapaljenskih procesa koji se manifestuju kroz crvenilo, ozbiljnu suvoću, dehidrataciju, iritaciju, svrab, peckanje, peckanje prilikom nanošenja proizvoda, pojavu bubuljica i akni i sveukupnog pogoršanja izgleda tena. 

Šta je rešenje? Prvo, jako je važno da znate kakav je vaš tip kože i šta joj prija, a šta ne, a zatim i da svoju rutinu svedete na minimum u pogledu broja korišćenih proizvoda, ali da se fokusirate na njihov kvalitet i adekvatnost. 

Dakle, ako vas muči:

Crvenilo

Ukoliko ste skloni crvenilu i rozacei, najpre je potrebno da minimalizujete svoju rutinu nege i počnete da koristite jedan, ali vredan proizvod. Takođe, važno je da isključite sve ono što stvara iritaciju i da uključite retinol koji će vratiti ravnotežu vašoj koži. Iako je poznato da retinol može da izazove suvoću i perutanje, ovo zapravo može da bude dobra stvar za rešavanje nekih pozadinskih problema sa kožom. Lagana hidratantna krema će zaštiti barijeru kože, kao i hidratantno sredstvo za umivanje, ali, ukoliko se crvenilo pretvori u osip, obavezno posetite dermatologa. Nežni serumi sa niacinamidom takođe mogu biti od velike pomoći. 

Bubuljice

Bubuljice i masna koža su jedan od najčešćih pokazatelja stresa. U tom slučaju, čistite lice umivalicom sa benzoil peroksidom i antibakterijskim svojstvima dva puta dnevno i nikako ne preterujte sa pilingom koliko god mislili da njim još detaljnije i kvalitetnije čistite kožu. Benzoil peroksid, zajedno sa salicilnom kiselinom, važan je sastojak koji će vam pomoći da se rešite mrlja od akni, a za hidrataciju koristite lagani serum sa hijaluronskom kiselinom. 

Suvoća kože

Ukoliko pak imate suvu kožu, trebalo bi da čistite lice samo jednom dnevno odgovarajućim sredstvom za umivanje. Proizvod treba da bude lagan i nežan, baš kao i hidratantna krema i serum. Dobra ideja može biti i nanošenje vazelina na kraju rutine kako bi “zaključao” vlažnost, a takođe možete da razmislite i o dodavanju ovlaživača vazduha kako sva vaša nega ne bi bila uzaludna zbog “loših” uslova u vašem domu. Ukoliko vas muči perutanje, slobodno upotrebite blagi piling, a zatim negu na bazi hijaluronske kiseline, ceramida ili hranljivog i umirujućeg vitamina E.

Koža bez sjaja

Ukoliko je vaš ten umoran i siv, probajte da u svoju rutinu uključite serum sa vitaminom C. Ovo je zapravo dobra ideja za sve one kojima je koža suštinski u redu, ali bi želeli da joj obezbede dodatni sjaj. Vitamin C je, inače, odličan za posvetljivanje mrlja, ali i redukovanje finih linija i bora. Dobra, hranljiva maska takođe može da povrati sjaj umorne kože. 

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije