Kako vitamin D pomaže u borbi protiv starenja

I kako izbeći nedostatak?

Glavna funkcija vitamina (koja se donedavno smatrala jedinom) jeste održavanje zdravih kostiju i vezivnog tkiva.

Vitamin D podstiče apsorpciju kalcijuma iz hrane, pomaže aktivnim supstancama da prodru u koštano tkivo, čineći ga jačim. Međutim, u poslednjih 30 godina nauka je otkrila druga korisna svojstva „vitamina sunčeve svetlosti“.

Vitamin D je efikasan u jačanju imuniteta i održavanju zdravlja mozga, poboljšanju pamćenja i koncentracije i povećanju performansi. Krajem 1990-ih, kada se zapadna medicina zainteresovala za proučavanje problema mentalnog zdravlja, postalo je jasno da adekvatan nivo vitamina D u krvi omogućava efikasnu prevenciju depresije.

Istraživanje direktno povezuje proizvodnju hormona sreće serotonina sa prisustvom vitamina u telu. Zbog toga, po pravilu, stanovnici regiona u kojima sunce nije na raspolaganju mesecima pate od sezonske depresije.

Vitamin D i starenje

U novije vreme, naučnici su otkrili još jednu korisnu sposobnost vitamina D – da usporava starenje. S godinama, sposobnost za sintezu „solarnog“ vitamina smanjuje se za 75%, što se svakako odražava na stanje kože. Vitamin D ima antioksidativna svojstva, što znači da štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Pored toga, poboljšava tonus i čvrstinu kože, podstiče proizvodnju sopstvenog kolagena i smanjuje bore. U procesu starenja, u organizmu se nakupljaju toksični proteinski agregati koji izazivaju razvoj različitih „dobnih“ bolesti: problemi sa srcem, vidom, varenjem. Vitamin D u svojoj dovoljnoj koncentraciji uništava ove štetne materije i uklanja ih iz organizma, doprinoseći povećanju životnog veka.

Kako možete dobiti vitamin D?

Čak i dete zna da se vitamin D sintetiše u telu pod uticajem sunčeve svetlosti. Još pre nekih 50 godina ljudima je bez izuzetka bilo propisano obilno sunčanje kako bi izbegli nedostatak vitamina. Međutim, sada je nauka postigla značajan napredak u proučavanju štetnih efekata ultraljubičastog zračenja, pa se sunčanje više ne smatra neophodnim. Ultraljubičasto zračenje daje koži prijatan zlatni sjaj, ali uništava kolagen, izaziva pigmentaciju i može izazvati rak kože. Zbog toga stručnjaci preporučuju da ne zanemarite SPF proizvode tokom cele godine, čak i ako je vreme oblačno. U skladu s tim, vredi potražiti i druge izvore vitamina D.

Dobijanje dovoljnog dela vitamina D iz hrane takođe može biti teško, jer je izgradnja ishrane samo na goveđoj jetri sumnjiva ideja, a u većini ostalih namirnica njegova koncentracija je zanemarljiva. Iz tih razloga, stručnjaci preporučuju izbor u korist dodataka ishrani.

Dodaci sadrže vitamin D u pravoj količini, koncentraciji i obliku koji telo može apsorbovati. Glavna stvar je zapamtiti da je pre uzimanja bilo kakvih dodataka potrebno proći testove i konsultovati se sa lekarom.

foto:bazaar.ru

Najnovije