Lepota / Nega kože

Odgovaramo na sva pitanja u vezi sa korišćenjem kolagena u nezi kože

Ako po strani ostavimo retinol, sledeći na listi anti-aging sastojaka koji su nam neophodni u beauty rutini svakako je kolagen. Reč je o proteinu koji se prirodno nalazi u našem telu i smatra se odgovornim za održavanje kože gipkom, glatkom i mladalačkom.

U poslednje vreme, mnogo je preparata sa kolagenom koji vašoj koži garantuju hidrataciju, učvršćivanje i popunjavanje finih linija i bora, međutim, moramo da se zapitamo koliko tu ima istine i da li je kolagen zaista toliko moćan?

Za početak, šta je kolagen?

Kao što smo već delimično otkrili, kolagen je protein koji čini lanac aminokiselina i koji je zapravo najzastupljeniji protein u našem telu. Proizvodi se u drugom sloju kože, dermisu, koji se nalazi ispod epidermisa, te njegove benefite tu najviše i osećamo. Kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje što dovodi do smanjenja čvrstine i elastičnosti kože, kao i stvaranja bora i finih linija. Zanimljivo je da kolagen počinje da se gubi već tokom dvadesetih godina, zbog čega se i preporučuje da se sa anti-age negom počne oko 25. godine. No, kolagen koji se nalazi u proizvodima za negu nešto je drugačiji od onog koji se nalazi u našoj koži – on može biti životinjskog porekla i doći iz izvora kao što su piletina, svinjetina ili riba, ali postoji i veganska formulacija koja potiče iz biljnih izvora. 

Koji su benefiti kolagena?

Kolagen je, dakle, zadužen za mladalački izgled kože – ona biva hidrirana, sveža i blistava, uz daleko manje vidljive fine linije i bore. Zanimljivo je ipak da ne postoji precizan dokaz da proizvodi za negu sa kolagenom ovo zaista mogu da učine, iako je tačno da njihovim korišćenjem možete dodatno da hidrirate kožu čuvajući njenu vlažnost i štiteći njenu barijeru. Dermatolozi preporučuju proizvode sa kolagenom jer, suštinski, ne mogu da štete, a koža može da izgleda svežije, ali to ne znači da ćete uočiti drastično drugačije i bolje rezultate. Dakle – ne očekujte čuda, iako ćete sigurno primetiti neke promene u izgledu kože. 

Šta je sa suplementima kolagena?

Dermatolozi savetuju da se ipak držite spoljašnjeg “unosa” kolagena – mnogo je raznih suplemenata-praškova koje možete dodati u svoju kafu ili smuti, ali budući da se kolagen na taj način “obrađuje” kroz jetru da bi dospeo u ostatak organizma, pitanje je u kojoj meri će doći do kože. Dakle, magičan prah ni ovoga puta jednostavno ne radi. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još