Harper's Bazaar Srbija

Kompletan vodič za negu usana

Jer zvezde najavljuju romantično proleće!

Ako je verovati horoskopu, mnoge znakove očekuje uzbudljivo proleće – u ljubavnom smislu! A, kada tako postavimo stvari, jasno nam je da preostalo vreme treba da iskoristimo spremajući se za taj sudbonosni susret. Na vrhu liste prioriteta? Negovane, privlačne usne!

Iako obično tokom zime posvećujemo više pažnje nezi usana, njih je jednako važno zaštititi i tokom drugih godišnjih doba. Sada kada maske polako ostaju iza nas, a mi hrlimo u susret slatkim poljupcima, vreme je da uvedemo i ovu beauty rutinu. 

U nastavku vam otkrivamo nekoliko saveta i trikova za najmekše usne do sada!

Izbegavajte mirise

Da, svi volimo da naši proizvodi za negu božanstveno mirišu, ali parfemi zapravo uopšte ne bi trebalo da se nalaze u njima jer ne čine ništa drugo osim što iritiraju kožu. Ovo je naročito važno za usne jer su one osetljivije na sastojke koji dolaze u dodir sa njima, a važno je naglasiti da čak i esencijalna ulja ne dolaze u obzir. Ona će vam peckanjem ili hlađenjem stvoriti utisak da se nešto dobro dešava, ali to je zapravo (blaga) iritacija. 

Koristite SPF balzam za usne

Koža na licu i telu sadrži 15-16 slojeva, dok je na usnama taj broj znatno manji – 3-4. Baš zato i naglašavamo da je reč o osetljivoj regiji čijoj nezi treba posvetiti posebnu pažnju. Kožu usana je tako lakše iritirati, ali teže obnoviti i oporaviti, pa zato obavezno koristite SPF balzam za usne koji će ih zaštititi od štetnih sunčevih zraka i dodatnih iritacija. 

Napravite sami piling za usne

Razumećemo vas ukoliko ste spremni da potrošite bogatstvo za fancy pilinge za usne koji dolaze u preslatkim pakovanjima, neodoljivih mirisa (no, setimo se saveta o mirisima!) ali to zaista nije neophodno – jednako efikasan piling možete napraviti i kod kuće i postići odlične rezultate. Pomešajte jednu kašiku pirinča u prahu sa jednom kašikom bademovog ulja, umasirajte piling u usne, a potom obrišite vlažnim peškirom. Takođe, ukoliko pored uklanjanja mrtvih slojeva kože želite i hidrataciju, isprobajte piling od smeđeg šećera i meda, u koji možete dodati i kokosovo ulje. Beli šećer, bebi ulje i kokosovo ulje čine još jedan provereni DIY recept. 

Isprobajte trik sa četkicom za zube

Ukoliko niste sigurni kako će vaše usne reagovati na piling, čak i kada je domaći, isti efekat možete postići i masažom usana četkicom za zube. Primenjujte ovaj trik nekoliko puta nedeljno, a potom na usne nanestite balzam ili masku – tako će bolje upiti sve hranljive sastojke.

Počastite usne hranljivom (i preslatkom!) maskom

Na kraju, hajde da se ipak počastimo nečim fancy – jednom od onih preslatkih maski za usne. Ne samo da ćete dobiti sjajan materijal za zabavne selfije, već i usne koje prosto mame na poljupce!

Foto: Unsplash

Priredila: I. T. 

Najnovije