Harper's Bazaar Srbija

Krema za lice – šta mora da sadrži da biste videli rezultate

Šta nude vitamini sadržani u proizvodima za negu kože? Koje odabrati?

Možda ne možemo zauvek ostati mladi, ali izgledati zdravo i sveže sada je vrlo lako – ako makar malo vremena posvetite svojoj koži.

Čak i za teške probleme uzrokovane gravitacijom i starenjem od sunca, poput opuštenosti vrata, dubokih bora i kontura lica, dekoltea ili pigmentacije, postoje moćni antioksidanti koji poboljšavaju lice svake žene, u svako doba. Ovi sastojci deaktiviraju slobodne radikale, nestabilne i razorne molekule u telu, koji se javljaju zbog loših navika: pušenja, sunčanja i zagađenja vazduha. Najpoznatiji antioksidativni sastojci koje ćete pronaći u svakom kozmetičkom proizvodu ili dodatku koji garantuje da ćete pobediti vreme i nadograditi svoju lepotu su vitamini A, C, E i poznati niacinamid.

Retinol

Retinol je aktivni derivat vitamina A, u mnogo blažem obliku od retinoida koje dermatolozi propisuju za lečenje kože. Iako je potrebno nekoliko nedelja da bi se videli rezultati, to je najbolji sastojak kada je reč o smanjenju bora, smanjenju pora, brisanju smeđih mrlja i poboljšanju teksture kože. Zbog snage retinola, iritacija se može pojaviti u prvih nekoliko dana upotrebe, posebno ako je koža izložena direktnoj sunčevoj svetlosti.

Obavezno nanesite kremu sa retinolom noću na suvu kožu. Ujutro ne izlazite iz kuće bez kreme za sunčanje sa visokim SPF indeksom. Pre upotrebe kreme sa retinolom, koristite piling za lice. Piling će ukloniti mrtve ćelije i tako će retinol prodreti u dublje slojeve kože.

Vitamin C (ili askorbinska kiselina)

Vitamin C je savršen sastojak za svako zdravstveno pitanje (a dovoljno je samo da stimuliše i ojača imuni sistem), međutim, kada se „pomeša“ sa kožnim problemima, stvari se komplikuju. Zamislite vitamin C kao divlju kartu špila: može vas naterati da pobedite u igri ili čak opeći ako ga ne koristite pravilno. Izložen vazduhu, podvrgava se brzoj oksidaciji i postaje neefikasan. Ali kada se stavi u pravi oblik u sastav kozmetike, tada predstavlja svoje najveće antioksidativne prednosti: bori se protiv slobodnih radikala, restrukturira kolagen, smanjuje upale i promoviše elastičnost i svežinu kože.

Svake nedelje priuštite sebi poseban tretman vitamina C kako biste preplavili kožu visokom koncentracijom antioksidanata. A ako možete, isprobajte profesionalni tretman infuzije vitamina C najmanje svakih 6 meseci.

Vitamin E

Vitamin E – kapital protiv starenja sam po sebi – moćan je faktor u podmlađivanju zrele kože. Ima moćna antioksidativna svojstva koja pružaju bezbroj korisnih usluga koži, a glavna je prevencija bora. Uzmite u obzir omekšavajući efekat na fotostarenje kože, sprečavanje oštećenja od sunca i održavanje hidratacije kože kod žena koje su korak ispred ili korak nakon menopauze.

Potražite kokosovo ulje ili puter koji štite kožu od stvaranja slobodnih radikala, a njegovo delovanje protiv starenja uslovljeno je visokim sadržajem vitamina E. Nanesite ih samostalno ili ih pomešajte sa drugim esencijalnim uljima za uklanjanje bora, lečenje ekcema, akni ili celulita.

Niacinamid (ili vitamin B3)

Ako imate tamne mrlje i ožiljke kao rezultat jakih akni tokom adolescencije ili oštećenja od sunca ili normalnog starenja kože, možete svojoj koži vratiti sjaj niacinamidom, derivatom vitamina B3. Stručnjaci kažu da ovaj sastojak kreme protiv starenja može poboljšati hidrataciju zaštitne barijere kože u proizvodnji kolagena i gotovo automatski preokrenuti vidljivo oštećenje starenja. Potražite kreme sa niacinamidom za smanjenje upala, mrlja i čak jakih akni na licu.

foto:harpersbazaar.gr

Najnovije