Može li kozmetika izazvati zavisnost?

Potraga za savršenim proizvodom za negu kože može trajati godinama, a ako imate dovoljno sreće da pronađete „pravi“, šanse su da se nikada nećete želeti rastati od njega.

Ovde se postavlja pitanje: može li koža razviti otpornost na kozmetički proizvod? Da li se može desiti da nakon dugo vremena nakon početka upotrebe koža jednostavno prestane da reaguje na aktivne supstance? Teško je odgovoriti na ovo pitanje nedvosmisleno, pa smo ga detaljno analizirali u našem članku.

Kako se formira zavisnost?

Naša koža se zaista može prilagoditi kozmetičkim proizvodima koje redovno koristimo, a ova sposobnost može imati i pozitivne i negativne posledice. Za neke proizvode, na primer one koji sadrže derivate vitamina A (retinoidi i retinol), sposobnost kože da se prilagodi veoma je važna – aktivne supstance u principu počinju pravilno da rade tek nakon što prođe period prilagođavanja. Ali zloupotreba kozmetike za “odmašćivanje”, naprotiv, znatno pogoršava situaciju: stalno uklanjate sebum, koža doživljava stres i počinje da ga proizvodi još više. A ako odlučite da prestanete da koristite „odmašćivač“, videćete da je koža još masnija nego ranije.

Da li se ovo odnosi na sva sredstva?

Ne. Jednom kada pronađete savršen proizvod za svakodnevnu negu (tonik ili hidratantna krema), ne morate ga menjati doživotno. Svakodnevni proizvod se može redovno koristiti bez izazivanja pojave neželjenih efekata (ako je kvalitetan i pravilno odabran). Ali sa upotrebom proizvoda koji sadrže aktivne sastojke (serumi, kiseline, lekovi protiv akni), trebalo bi da budete oprezni. Samo zapamtite da ako primenite serum sa kiselinama ili vitaminima tri puta češće nego što bi trebalo, to neće doneti trostruke koristi. Pre upotrebe novog proizvoda, uvek je najbolje da se konsultujete sa kozmetičarom i strogo sledite njegova uputstva.

foto:bazaar.ru 

Najnovije