Na jednom mestu: Sve što treba da znate o nezi usana!

Ako nešto mrzimo osim suve kože, onda su to definitivno suve, ispucale usne – beauty problem koji nas obično sačeka kada je vreme napolju… Pa, ovakvo! Hladno, vetrovito, pravo zimsko. 

U pravu ste, tokom zime se iz kuće ne izlazi bez balzama za usne, baš kao što se ne izlazi ni bez adekvatne kreme za lice, ali, da li se i vama nekada desilo da vam balzam jednostavno ne pomogne i da se kući vratite sa usnama koje peku i zatežu kao da ste se “ljubili sa nekim na vetru”? 

Verovali ili ne, ovo nije tako retka pojava, a uz to je i dokaz da ne odgovara svaki balzam svakom tipu usana i potrebama koje u tom pogledu imamo jer, kao što svako od nas ima drugačiji tip kože, tako i svako od nas ima drugačije usne. Da, zvuči neobično, ali tako je. 

Pročitajte još i: Sjaj za usne je ponovo IN zahvaljujući nostalgiji za 90-im (i Victoriji Beckham)

U redu onda, šta treba da radimo?

S obzirom na to da usne nemaju lojne žlezde koje služe za očuvanje prirodne vlažnosti, nemoguće ih je prirodno zaštititi od vetra i drugih spoljnih faktora koji utiču na njihovo “stanje”. Zbog gubitka vode, površina usana se suši i dolazi do spoljašnjih oštećenja kao što je pucanje ovog tankog i osetljivog sloja kože. 

Beauty eksperti savetuju da vodimo računa o hidrataciji kroz ishranu, da po potrebi nabavimo ovlaživače vazduha, naročito noću, da smanjimo temperaturu grejanja koliko možemo, da smanjimo dužinu tuširanja vrelom vodom i da izbegavamo korišćenje proizvoda koji isušuju kožu. 

Naravno, ovo nije jedini način da zaštitite usne – i zimi je potrebno da nosite SPF, a biće vam potrebni i specijalni balzami koji ne samo da zaista hidriraju i štite usne, već ih po potrebi i leče. Osim toga, jednom nedeljno je poželjno osvežiti usne nežnim pilingom. Akcenat stavljamo na “nežno” jer agresivno pilingovanje uvek ima više štete nego koristi. Piling usana možete uraditi i mekom četkicom za zube, a nakon što ste uklonili površinske mrtve ćelije, usne će biti spremne za dalju negu. 

A, u čemu je problem sa našim balzamima za usne?

Stvar je u tome što je većina balzama na bazi voska ili ulja koji “završavaju” na površini usana, a ne prodiru u dublje slojeve kože niti ih hidriraju. Upravo zato, efekat ovakvih proizvoda je kratkotrajan i nestaje čim i balzam nestane sa usana (što je obično vrlo brzo). 

Drugi problem su aromatizovani balzami koji vas zbog svog mirisa i ukusa konstantno navode da oblizujete usne čime ih dodatno sušite – vlažnost je trenutna i nakon isparavanja vaše usne će biti još suvlje nego pre. Zato, ukoliko se pronalazite u ovoj situaciji, nabavite balzam koji nema nikakav miris ni ukus kako vas ne bi mamio. Takođe, aromatizovani balzami često sadrže sastojke koji ne da hrane kožu usana, već su štetni za njih. 

Generalno, veoma je izazovno kreirati proizvod za negu usana koji će im obezbediti sve što im je potrebno jer ipak govorimo o osetljivom području sa kog, uzgred, naneti proizvod možemo da “pojedemo”. No, kako se beauty industrija dalje razvija, verujemo da će uskoro i ovaj problem biti rešen, a našim usnama pružena adekvatna nega, baš kao što je to slučaj sa kožom, kosom i noktima. 

Pročitajte još i: Kako da docrtate usne na prirodan način

Na kraju, zaključićemo sledeće: usnama je preko dana, napolju, neophodan SPF balzam (ako koža ima 15 i više slojeva, a usne samo 3, jasno je koliko su one podložnije oštećenjima od sunca), dok ga uveče i preko noći treba zameniti hidratantnim i hranljivim. S vremena na vreme uradite najblaži mogući piling usana odgovarajućim preparatom, a ukoliko imate problem sa suvoćom i pucanjem, potražite balzam koji leči, a ne kamuflira. Naravno, ukoliko je potrebno, posetite dermatologa. Ponekad stvar nije u spoljašnjim faktorima, već u nekim neočekivanim poput, recimo, paste za zube. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije