Harper's Bazaar Srbija

Najbolji saveti za mladalačku kožu

Savremena kozmetologija nudi ogroman spektar mnogih različitih proizvoda, tako da se često možete zbuniti kakve su vaše stvarne potrebe. Na kraju, imate ne samo gomilu nove kozmetike sa kojom ne znate šta da radite, već, što je najgore i pogrešne proizvode!

Pripremili smo jednostavan vodič kako biste s lakoćom istražili tržište i pronašli tačno ono što vam treba.

1. Izaberite prave hranljive materije

Koža ima spoljni sloj koji deluje kao zaštitni štit. Njegova funkcija je veoma važna, jer zadržava hranljive sastojke i eliminiše one koji nemaju koristi. Ovaj štit ostaje izuzetno jak do 25. godine. Posle ovog doba, šteta od izlaganja suncu, infekcije i dehidracije polako počinje da se manifestuje u obliku bora. Rešenje u ovom slučaju su proizvodi koji sadrže hranljive sastojke poput ginsenga, vitamina i lipida.

2. Pravilna hidratacija

Tajna glatke kože je, naravno, hidratacija. Kada imamo 20 godina, korišćenje hidratantne kreme lagane teksture jednom dnevno smatra se dovoljnim. Međutim, kada pređemo 30 godina, neophodno je koristiti bogatiju kremu i zapravo ne jednom već dva puta dnevno, kako bismo bili sigurni da koži dajemo potrebnu hidrataciju. Potražite proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu koja privlači i zadržava vodu na površini kože, minerale i elemente u tragovima.

3. Zaštita antioksidantima

Slobodni radikali nanose nepopravljivu štetu ćelijama i uništavaju kolagen koji održava kožu mlađom i gipkom. Samo antioksidanti mogu neutralisati njihovo delovanje. To nije novo u kozmetologiji, jer su se vitamini E i C, kao i zeleni čaj, intenzivno koristili tokom poslednje decenije. Novost je da su kozmetičke formule poboljšane kako bi koži dostavljale veće doze i davale bolje rezultate.

4. Odbijati štetne zrake

Sunce je najvažniji uzrok starenja kože. Dakle, bez obzira na vaše godine, nikada ne zaboravite na kremu za sunčanje, čak i zimi, kada ne osećate sunce toliko snažno! Kremu za sunčanje možete naneti nakon hidratantne kreme ili jednostavno odabrati hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom. Ali budite oprezni! Proizvod koji odaberete treba da vas zaštiti od čitavog spektra sunčeve svetlosti, odnosno od UVA i UVB zraka, inače će biti urađeno pola posla.

5. Kontrolišite stres

Da li ste ikada primetili izgled kože na kraju zahtevne nedelje? To je zato što koža ima svoj endokrini sistem i proizvodi hormone, kortizol i endorfine. Kada smo pod stresom, nivo kortizola raste, a proces oporavka se usporava, što rezultira smanjenjem kolagena i pogoršanjem upale. Suprotno tome, naučno je dokazano da san i vežbanje snižavaju nivo kortizola i povećavaju endorfine koji imaju antiinflamatorno dejstvo. Recept za zaštitu zdravlja kože je jednostavan: uživajte u 8-satnom snu što je češće moguće i nađite vremena za vežbanje najmanje tri puta nedeljno. Budući da je nemoguće živeti normalnim i mirnim svakodnevnim životom, u ishranu obavezno uključite mnogo namirnica sa antioksidativnim svojstvima, poput zelenog čaja, zelenog povrća i voća. Naravno, ne zaboravite ni na svoju dragocenu kremu, bogatu antioksidantima.

Najnovije