Kako da odaberete odgovarajući proizvod sa vitaminom C i zašto vam je on uopšte potreban?

Vreme je da svoju kožu počastite vitaminom C, ukoliko niste do sada. Ovaj moćni sastojak zaglađuje neujednačen ten, daje čvrstinu, lep ton kože, poboljšavajući opšte stanje lica, dajući mu zdrav sjaj i blistavost. 

Svi znamo da je vitamin C odličan za imuni sistem i opšte zdravlje. Ali vitamin C ima izuzetna svojstva koja prijaju i našoj koži. Antioksidativno dejstvo čini vitamin C ključnim za zdravlje kože. Kada se doda u svakodnevnu rutinu, on pomaže u pružanju širokog spektra prednosti koje održavaju kožu mladalačkom i svežom. Kao što i sami znate, naravno da ništa ne može da se dogodi preko noći, niti postoji čarobni štapić u nameri da budemo zadovoljne izgledom, već mora da se uloži trud, bude revnosan i redovan u korišćenju proizvoda, u ovom slučaju vitamina C, kako bi postigli željene rezultate.

Kako sve vitamin C deluje na kožu

Štiti od slobodnih radikala

Zagađivači vazduha uzrokuju oštećenje ćelija kože, a vitamin C je tu da pomogne u zaštiti od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, dok ih neutrališu kako bi usporili vidljive znake starenja. Slobodni radikali su u osnovi nespareni elektroni koji su hemijski nestabilni i pokušavaju da pronađu druge elektrone da im pomognu da se stabilizuju. Na vašu nesreću, ove dosadne nanočestice obično pribegavaju krađi elektrona iz drugih ćelija – poput onih u vašoj koži.

Posvetljuje ten

Vitamin C visoke koncentracije pomaže da se koža vidno posvetli tako što umanjuje pojavu tamnih fleka i promene boje kože. Sa svojim moćnim antioksidativnim svojstvima, vitamin C radi na izjednačavanju tona kože i osvetljavanju celokupan ten, ostavljajući kožu blistavom i sjajnom.

Smanjuje znake starenja

Redovnom upotrebom proizvoda koji sadrže vitamin C vidljivo se smanjenju znakovi starenja, poboljšava se izgled finih linija, bora i tamnih fleka. Vlaženje kože sa vitaminom C pomaže u obnavljanju prirodnih lipida kože i obnavljanju prirodne barijere kože, što daje mekšu teksturu lica i povećano zadržavanje vlage.

Kako odabrati proizvod sa vitaminom C i koraci nege

Da li ste spremni da dodate ovaj čudesni sastojak u svoju dnevnu rutinu? Ako jeste, morate znati da, kao i kod većine stvari, nisu svi proizvodi sa vitaminom C isti, zbog čega je važno da znate na koje elemente treba obratiti kada birate novi proizvod. Prvo, obavezno potražite stabilizovane preparate vitamina C, jer nestabilizovani rastvori mogu izazvati iritaciju i na kraju biti štetni za vašu kožu. Slično tome, uvek treba kupovati proizvode koji su upakovani tako da štite proizvod od sunčeve svetlosti, što sprečava preranu oksidaciju vitamina.

Serumi – Kao najefikasniji proizvod, ključno je pronaći onaj sa većom koncentracijom aktivnih sastojaka i manjim molekulima, što pomaže da dublje prodre u kožu. Možete potražiti serum koji sadrži L-askorbinsku kiselinu, jer je to najčistiji oblik vitamina C i pruža superiornu antioksidativnu odbranu u poređenju sa bilo kojim od njegovih derivata kiseline.

Piling – dodajte ovaj korak samo dva puta nedeljno kako biste pomogli u uklanjanju mrtvih ćelija kože, koje bi mogle začepiti pore i umanjiti lep zgled kože. Ključ za korišćenje proizvoda za piling je da ih ne trljate previše, jer bi to moglo da stvori mikroabrazije na epidermu, koje bi se mogle inficirati i dovesti do izbijanja akni.

Toner – ovi proizvodi su dizajnirani da uklone sve ostatke koje ostavlja vaše sredstvo za čišćenje, pored brisanja soli, hlora i hemikalija koje se mogu naći u vodi iz slavine koje mogu dehidrirati kožu.

Hidratantna krema – Završite ritual nege ravnomernim nanošenjem hidratantne kreme na lice i vrat, kako bi koža ostala gipka.

Foto: Pexels

Najnovije