Najefikasniji prirodni lekovi za ublažavanje akni

Što je uvek vredno imati pri ruci.

Akne imaju veoma neprijatno svojstvo: pojave se u najnepogodnijem trenutku (mada ne postoji pogodan trenutak) – onda kada imate važan sastanak, događaj ili zabavu i kada vam je potrebno da one nestanu brzo. Na svu sreću, postoji izlaz, u vidu prirodnih lekova za njihovo uklanjanje, čija je efikasnost dokazana naučno.

Ulje čajevca

Efikasnost ulja čajevca u borbi protiv akni dokazana je brojnim dermatološkim istraživanjima. Aktivne supstance u ulju deluju na dve glavne bakterije koje su uzročnici akni – propionibacterium acnes i stafilokok epidermidis. Pored sposobnosti da izdrži ove dve bakterije, ulje čajevca ima i opšte protivupalno i umirujuće dejstvo. Uz to, neuobičajeno je bogato prirodnim antioksidansima, što ga čini odličnim alatom za toniranje kože i sprečavanje preranog starenja. Nanesite par kapi ulja na akne – upala će se primetno smanjiti u roku od sat vremena, a ako proizvod koristite noću, ujutru neće biti traga bubuljice.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je koristan ne samo kao piće, već i za spoljašnju upotrebu. Neobično je bogat flavonoidima i taninima. Oni se aktivno bore protiv slobodnih radikala, pružajući detoksikaciju tela i usporavajući proces starenja. Zeleni čaj bogat je antioksidansom EGCG, pomaže u kontroli stvaranja kožnog sebuma i sprečava začepljenje pora. Upotreba zelenog čaja za borbu protiv akni je vrlo jednostavna: napravite snažno piće i nanesite ga na celo lice koristeći pamučni tufer. Bukvalno 10-15 minuta je dovoljno za ublažavanje upale, ali za najbolji efekat, stručnjaci preporučuju da čaj ostavite na licu tokom cele noći.

Aloja vera

Gel napravljen od aloja vere aktivno se bori protiv bakterija i katalizira procese regeneracije u telu. Aloja se aktivno koristi u industriji lepote ne samo za lečenje akni, već i za rešavanje mnogih drugih problema sa kožom. Biljka sadrži lupeol, salicilnu kiselinu, fenole i sumpor koji aktivno suzbijaju upalne procese i pročišćavaju pore od nečistoća. Listovi biljke formiraju providnu viskoznu supstancu na njenoj površini, tako da je gel aloe vere 100% prirodni proizvod. Nanesite ga tačno na mesto upale ili na celo lice. Efekat će biti primetan odmah!

 bazaar.ru

Najnovije