Otkrivamo: Da li je zlato bezbedno za negu kože?

Retko koji trend izdrži test vremena, bio on pozitivan ili negativan, pa ipak – zlatu je pošlo za rukom upravo to. Decenijama se ovaj plemeniti metal povezuje sa luksuzom, bez obzira na to da li govorimo o valuti, komadu nakita ili pak – sastojkom za negu. 

Gotovo da ne postoji osoba koja je alergična na zlato, međutim, jedno je nositi zlato oko vrata, a sasvim drugo koristiti ga u nezi. Uzgred, danas postoji toliko proizvoda za negu sa česticama zlata koji garantuju antiinflamatorni, antioksidativni i anti-aging efekat, da smo morali da se zapitamo ima li u svemu tome istine.

Zlato u nezi kože

U proizvodima za negu, zlato se može pojaviti u dva oblika, a to su: koloidno zlato i čisti prah od 24-karatnog zlata. Koloidno zlato zapravo predstavlja nanočestice zlata koje zbog svoje veličine lako prodiru dublje u kožu, no, treba napomenuti da i dalje ne postoji dovoljno informacija o tome da li one mogu išta da urade za zdravlje kože. Naravno, pojedini dermatolozi izuzetno su optimistični po ovom pitanju. 

Benefiti zlata na kožu

Iako, dakle, nismo načisto koliki efekat zlato zaista ima na kožu, eksperti su saglasni u pogledu nekoliko njegovih prednosti:

  • zlato može da pomogne drugim sastojcima u proizvodima za negu kože da budu efikasniji i moćniji,
  • zlato može da doprinese zaštiti kože od spoljašnjih zagađivača, ali i da je učini čvršćom i elastičnijom što “odlaže” starenje,
  • nanočestice zlata mogu da ubrzaju zarastanje rana i pospeše cirkulaciju krvi.

Potencijalna neželjena dejstva

Iako je alergija na zlato retka u poređenju sa drugim materijalima – moguća je. Dakle, ukoliko imate ovaj problem – zlato jednostavno nije za vas. Ukoliko pak želite da isprobate ovaj trend, ali niste sigurni kako će vaša koža reagovati – testirajte proizvod na maloj površini kože, ali imajte na umu da se neke iritacije mogu pojaviti tek posle 72 sata. Dakle, budite strpljivi. 

Dok neki dermatolozi smatraju da je zlato zaista “zlata vredno”, drugi su ipak rezervisani budući da nema dovoljno studija koje bi pokazale na koji način metal utiče na kožu. Njihov utisak jeste da je, prosto, reč o zaluđenosti trendom koji izgleda tako lepo i “instagramično”.

Kako koristiti zlato u nezi?

Ukoliko svakako želite da uključite zlato u svoju rutinu nege, to možete da uradite kroz maske za lice i oči, serume ili ulja. Dok ćete maske koristiti periodično, serume možete koristiti i svakodnevno, ukoliko je to preporuka brenda. U suprotnom, dermatolozi savetuju da je ovakve proizvode najbolje koristiti dva do tri puta nedeljno. 

Foto: Shutterstock

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije